НОВИНИ


Държавите от ЕС да си разделят бежанците на квотен принцип

0 4450 27.03.2015
Държавите от ЕС да си разделят бежанците на квотен принцип
Булфото

Български евродепутати ще настояват бежанците да се разпределят на квотен принцип между всички 28 държави от Евросъюза. Предложението им ще бъде обявено в предстоящото обсъждане на законодателните промени в областта на миграцията и убежищата.


Зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Илияна Йотова и нейни колеги от Малта и Германия инспектираха Центъра за видеонаблюдение на българо-турската граница в Елхово и разпределителния център за бежанци. Посещението е дни преди Европейската комисия официално да представи пакет от законодателни предложения в областта на миграцията и убежищата.

Основните искания на нашата страна са четири, заяви Илияна Йотова: „Промяна в текстовете на Дъблинското споразумение за връщането на бежанците. На второ място, за разпределението на квотен принцип. На трето място, за изграждането на съвместните гранични патрули и за възможността за допълнително финансиране на страни от външната граница на Европа, каквато е България не само от Фонда за миграция и убежища".

Що се отнася до защитното съоръжение на българо-турската граница, Йотова е категорична: „Идеята за нейното изграждане не е да възпрепятстваме жертвите на конфликтите и на войните да търсят убежище у нас, а да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават на контролно-пропускателните пунктове".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама