НОВИНИ


СКАНДАЛ! Прокуратурата покри 45 оперативни дела на ГДБОП срещу магистрати

55 13092 27.03.2015
СКАНДАЛ! Прокуратурата покри 45 оперативни дела на ГДБОП срещу магистрати
Сотир Цацаров

Прокуратурата покри 45 оперативни дела на ГДБОП, водени срещу държавни обвинители и съдии. Това научи Фрог нюз от разследващи.


Въпросните дела били предадени на главния прокурор Сотир Цацаров в момента, в който ГДБОП е минала под шапката на ДАНС. Антимафиотите, водили разработките, не искали събраната „гореща” информация да се носи нагоре-надолу по коридорите на двете служби, за да не се злоупотреби с нея. Решили, че най-сигурно ще е да я предадат лично на Цацаров и той да реши какво да прави. От този момент нататък материалите потънали в дън земя. Най-шокиращото за тези, които знаели какво се съдържа в папките е, че магистратите, попаднали във фокуса на ГДБОП, впоследствие били издигнати.

Източниците на Фрог разкриха и за още по-куриозен случай. Става дума за контролирано изпуснати в медиите СРС-та, които уличиха в договорки няколко прокурори на високи позиции – апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Те били проведени преди избора на Камен Ситнилски за член на ВСС. В тази връзка е наложително да попитаме прокуратурата:

1. Разполага ли държавното обвинени с още по-компрометираща информация от въпросните СРС-та?
2. Фигурира ли в тях и главният прокурор Сотир Цацаров и ако е така, в каква връзка?
3. Защо само служители на ГДБОП са били проверени за теч на информация към медиите, но не и прокурорите, които също за знаели за скандалните записи?
4. До къде стигна проверката на държавното обвинение, свързана с пускането на секретните записи в общественото пространство?

От практиката е известно, че за подобни въпроси прокуратурата и Обвинител №1 се правят на ощипани. Такова беше поведението им с тефтерчето на Филип Златанов. Първоначално обвинителите, водени от зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, съвсем целенасочено пуснаха само избрани части от творбата на Златанов. Когато, обаче се разбра, че в нея фигурира името на депутата от ДПС Делян Пеевски, писанията се изпариха при „странни” обстоятелства. Видимо за всички беше, че от този факт прокуратурата най-малко се притесни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама