НОВИНИ


Бум на прием в болниците

1 4790 27.03.2015
Бум на прием в болниците

Има сигнали за много висок прием в някои болници в страната, заради притеснения от листи на чакащи. Такива сигнали в Българския лекарски съюз са получени за София, Пловдив, Лом. Това каза председателят на организацията Цветан Райчинов след среща между Надзорния съвет на Здравната каса и съсловната организация, цитиран от БНР.


 Припомняме, според предложената здравна реформа се въвежда листа на чакащи пациенти, които не са за спешен прием. Българският лекарски съюз не е договарял намаляване на цени на клинични пътеки, увери Цветан Райчинов.

 

Не е постигната и договореност да се направи съвместен анализ за преразхода на болниците за първото тримесечие, който е в размер на 7% болнична дейност и 25% за лекарства. По думите му, 7% средно преразход за болничната дейност до момента е в рамките на допустимото.

 

Като сравнение Райчинов посочи данните от миналата година, когато този преразход е бил приблизително 27%, т.е. сега болниците са започнали своята регулация. Преразходът за лекарства обаче от 25% досега означава 100% до края на годината. Всички лечебни заведения, които за първото тримесечие са показали драстични отклонения, ще бъдат проверявани, преди да бъде заплатена дейността им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама