НОВИНИ


БСП иска повече средства за бежанците

11 4606 29.03.2015
БСП иска повече средства за бежанците
Атанас Мерджанов

„Европейските представители във вчерашната визита на бежанските лагери достатъчно позитивно оцениха редица усилия, които българската държава направи през последните 2 години и практически овладя първата вълна“. Това коментира зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на БНР по повод двудневната работна среща "Бежанците - от Европейски стратегии към национални и местни политики".


Според него този въпрос не бива да се използва за тясно партийни цели, защото е едно общо предизвикателство към ЕС и в конкретния случай България, която е  силно потърпевша като крайна граница на ЕС.

Народният представител обясни, че за следващия планов период във връзка с посрещането на бежанска вълна за България са предвидени едва 10 млн. „В пресата излязоха  много справедливо критични статии за това, че в сравнение с прибалтийските държави ние получаваме 53 пъти по-малко средства на бежанец за неговата издръжка. Целта беше европейските представители, които присъстваха, да се запознаят конкретно, на място и обективно да погледнат при какви условия България посреща това тежко предизвикателство“, поясни той. По неговите думи по време на срещата е била засегната и темата за твърдо разглеждане на Дъблинското споразумение и за квотно разпределение на бежанците между всички държави-членки на ЕС. Той е на мнение, че тази среща не бива да остава единствена, а представителите на изпълнителната власт трябва усилено да поставят интересите на страната на различни европейски равнища и да настояват отпускане на повече средства и осигуряване на повече ресурси. „Въпросът за членството на България в Шенген също стои с голяма важност, защото това ще постави едно допълнително средство за гарантиране справянето с бежанската вълна“, поясни той.
По повод Закона на НСО Мерджанов е на мнение, че този закон трябва да отговори на подозрения и изисквания на обществото към една от специалните служби, а дали тя трябва да бъде специална, според него, е въпрос на уреждане на нейния статут. „Моето твърдение, че сегашният проект на закон фактически идва да уреди статуквото е съвършено обективен“, каза той. Народният представител подчерта, че има няколко въпроса, с които БСП не е съгласна. „Първо – защо трябва да бъде подчинена на президента тази служба. Второ – защо службата трябва да бъде военизирана. След това – обхватът на охраняваните лица и по какви критерии се определят те. Не на последно място съмненията, че тази служба, която е наясно с навиците на всеки един от охраняваните лица дали не би се изкушила да използва информацията и за други цели?“, коментира той.

Във връзка с казуса КТБ, зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ заяви, че безпомощността на държавата е факт, но трябва да се проследи целият път на развитие и създаването на тази банка – при кои правителства и по какъв начин тя е достигнала размери, които очевидно не са съответствали на капиталовата адекватност. „Въпросът е какви бяха точно намеренията, подбудите и истинските инструменти, поради които това се случи. Главните длъжници на обективност и светлина по процеса са правораздавателните органи. В този смисъл, всички държавни институции са в дълг, като се започне от УС на БНБ, но както виждате и до този момент не сме получили обективен отговор“, добави той.
Няма как предлаганите промени в Устава на БСП да минат гладко и без реакция

„Не сме си представяли, че предлаганите промени в Устава на БСП ще минат гладко и без съответната реакция. Все пак въпреки изразените критични мнения и становища промените в Устава бяха гласувани с няколко гласа въздържали се и един-два против, което ни дава основание да смятаме, че на Конгреса те ще бъдат подкрепени сериозно“, обясни Атанас Мерджанов.

По отношение на поправката, популярна като „анти-Станишев“, Мерджанов уточни, че Станишев като президент на ПЕС помага за процесите в БСП и противното би било нелогично. „Мисля, че повечето бяха спекулации с тази поправка в Устава. Тя не е „анти-Станишев“. Тя практически визира председателите на всички равнища – от общинско до национално“, каза още той. Социалистът обясни, че самият председател на партията Михаил Миков е предложил тя да отпадне в частта за Националния съвет, но това не се е приело от пленума.
„Изборите бяха достатъчно тежка оценка за това, което се опитахме и това, което не успяхме да направим“, коментира Мерджанов и добави: „Ние, без верен критичен поглед на нашите действия, няма как да вървим напред“. Народният представител е категоричен, че БСП твърдо държи на всичко онова, което е успяла да направи в социалната политика, макар и за година и няколко месеца. „Смятам, че сега управляващите за 4 години не биха могли да постигнат толкова, тъй като виждаме как се заложи новият бюджет, виждаме какъв огромен външен заем се тегли, виждаме неяснотата в провеждането на реформите, за които толкова много декларираха реформатори и представители на ГЕРБ. Това са съществени неща, които няма как да не отличат и да не дадат предимство на нашите действия, макар и толкова оспорвани“, заключи Атанас Мерджанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама