НОВИНИ


48 000 лв. за омари, скариди, уиски... на борда на „Авиоотряд 28”

11 5781 30.03.2015
48 000 лв. за омари, скариди, уиски... на борда на „Авиоотряд 28”

До 48 000 лв., с ДДС, ще плати правителственият "Авиоотряд 28" за кетъринг за самолетите на властта за период от една година. Това става ясно от обявената обществена поръчка за доставка на хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и консумативи за бюфета на правителствените самолети "Еърбъс", "Фалкон" и три хеликоптера, които се ползват приоритетно от президента, премиера и министрите.


На база икономически "най-изгодна" оферта в средата на април "Авиоотряд 28" предстои да избере фирмата, която ще осигурява храната и напитките по време на полетите на властта в страната и чужбина. Според обявлението на борда на самолетите и хеликоптерите щяло да се пие само 12-годишно шотландско уиски, лондонски джин, руска водка и ликьор от ирландско уиски и сметана, съобщава БГНЕС.

 

Сериозно внимание е отделено на ордьоврите, сред които има и такива със скариди, синьо сирене, кайзер пастърма и др. Ползващите услугите на "Авиоотряд 28" ще консумират предимно леки основни ястия от телешко месо и риба, както и деликатеси като октопод, калмари и омар. Предвидено е и специално вегетарианско меню.

 

За десерт пасажерите ще могат да избират между торти Гараш и Сахер, както и тирамису. 15 вида плодове ще са на разположение на пътуващите с "Авиоотряд 28", включително доста екзотичните за нашите географски ширини манго и папая.

 

Междувременно към предишния състав на кабинета „Борисов” вече имаше въпроси относно разходите за пътуванията, включително свързани с кетъринга – през 2013 г. тогавашният председател на временната комисия в НС Венцислав Лаков обяви, че се поръчвали килограми ядки при полетите с "Авиоотряд 28". Основният любител на лукса бил бившият първи дипломат в периода 2009 - 2013 г. Николай Младенов.

 

"При полет на 7 март 2011 година, по маршрут София – Сараево, при който лети министърът на външните работи тогава Николай Младенов, който трае 2,20 часа и струва 7167,72 лева за гориво – кетърингът е на стойност 355,33 лева. В Сараево се налага допълнително зареждане за 340,82 лева. Ядките са 2 килограма. Буди съмнение такава производителност и такава консумация", заяви тогава Лаков.

 

При друг полет с Николай Младенов на борда на 9 ноември 2011 г. пък по пътя от София за Дамаск и Сана кетърингът излязъл за 579 лв., като полетът струвал 25 231 лв. Тук освен ядки имало и 20 шишета от 50 грама уиски, водка, джин, бейлис. Командирът на отряда тогава каза, че при тях „единственото, което се осигурява на борда е вода”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама