МИНАЛО


"Моя страна, моя България" на Емил се казвала "Моника"

10 11785 31.03.2015
"Моя страна, моя България" на Емил се казвала "Моника"
Емил Димитров

Феноменалната песен на легендата Емил Димитров "Моя страна, моя България" в началото не била озаглавена така.Тя е издадена точно преди 45 години на френски, италиански, испански и немски под името „Моника”.


През 1969 г. Емил Димитров за първи път е поканен да пее във Франция. Причината е огромният му успех в Съветския съюз, където той няма равен по звезден ранг. А песните, които пише и изпълнява са в стила на шансона. Успехът на дебюта му в Париж е оглушителен. След това Емил Димитров е първият и остава единственият ни изпълнител с истинско и голямо турне на Запад.

Освен в неговия репертоар тази прекрасна песен намира място и в репертоарите на немалко други изпълнители. В оригиналното изпълнение на Емил песента печели върховната за онова време награда за продажби. Тя се сдобива с платинени плочи и във Франция, и в Германия. Това е свидетелство за различни милионни тиражи. Песента му гарантира и  приемане в Съюза на френските композитори, след като от българския са го отхвърлили, понеже бил представител на „лекия жанр” и нямал образование, ценз и заслуги пред партията и отечеството. За разлика от стотици бездария...

Винаги мислещ за рекламата не на собствената си персона, а на България, когато е поканен за собствено турне във Франция, Емил кани за подгряващ изпълнител на турнето си Богдана Карадочева, а за цвят на шоуто служат народните певици сестри Кушлеви.

В Париж през 1972 г.  изнася 30 концерта. Успехът на Емил е толкова оглушителен, че във Франция го канят да записва в студията “Пате Маркони”, “Барклей”, “Ривиера”, “Орфеус”. И до днес той си остава единственият българин, удостоен с тази чест. Песента му “Джулия” става втората след „Моя страна, моя България” („Моника”), превърнала се супер европейски хит в края на 1972 г. Тя заема челни места в много класации на Стария континент и то в неговата западна чест.

Навършиха се десет години от смъртта на велекия Емил Димитров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама