АКТУАЛНО


Само във Фрог: Митницата се разтресе от скандално назначение

21 16202 04.04.2015
Само във Фрог: Митницата се разтресе от скандално назначение
Танов получи Златен скункс за награждаването на началник, който беше арестуван

Агенция „Митници” се разтресе от грандиозен скандал. Става дума за бившия главен секретар на ведомството Елена Кирилова, която вече е върната в системата, но като директор на дирекция „Човешки ресурси”. Двете синдикални организации –КНСБ и „Подкрепа” уведомиха Фрог нюз за огромното напрежение, което тлее в митницата.


Премиерът Бойко Борисов бил писмено запознат с този проблем още през януари 2015 г. Освен до него, синдикатите изпратили възмутителни писма и до тогавашния президент на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, до колегата му от КНСБ Пламен Димитров, до финансовия министър Владислав Горанов, както и до шефа на агенцията Ваньо Танов. Последвало и второ писмо до премиера, което датира от 9 март т. г.

Информацията в двете оплаквания е идентична. В тях се казва, че за длъжността директор на „Човешки ресурси” са проведени два конкурса. На първия, на 13.01. 2015 г., Елена Кирилова е „постигнала един от последните резултати”. Комисията, обаче не класирала никого на следващата фаза-интервю. Според писмото, само след три дни, на 16 януари, Ваньо Танов обявил повторно конкурс за същата длъжност, като условията били „значително опростени”. След ден състезанието стартирало изненадващо за всички, а Кирилова излязла „едни гърди” напред. От синдикатите сигнализират, че между двата конкурса Елена Кирилова се е срещала с Танов, което създава усещането за несправедлив конкурс и поставя останалите кандидати в неравностойно положение. Двете организации алармират още, че състезанието е проведено без разписана за това процедура.

След като се описват съмненията около надпреварата, в писмото се посочват и други съществени факти, от които става ясно, че е бил изготвен доклад на Инспектората на финансовото министерство, в който се сочат нарушения, нередности и големи финансови загуби. Проверката засяга период, в който  Елена Кирилова е била в митниците на важен пост. Оказва се, че след масовите уволнения в митниците, половината служители са били върнати от съда, като във връзка с това са  изплатени много срества на незаконно отстранените.  „Напомняме ви, че в изпълнение на друга препоръка в споменатия доклад е било образувано дисциплинарно производство, което Кирилова е избегнала чрез сключване на споразумение за напускане по взаимно съгласие и компенсация от шест брутни заплати на главен секретар. Само фактът, че Кирилова участва в двата конкурса, беше достатъчен да повиши напрежението, да наруши ритъма на работа и да се отрази демотивиращо на служителите”, се казва в писмото. И още: „ В качеството си на директор на „Човешки ресурси и на главен секретар, Кирилова успя да създаде нездрава работна среда и постоянно напрежение”. Твърди се, че писмата изразяват становището не само на синдикалните членове, но и на всички останали митничари.

Някои от тях споделиха пред Фрог, че порочното статуквото, което се е създало в момента в митниците, няма да се наруши за нищо на света.  Те знаят, че ние знаем това, което крият. Единственото, което ни остана е да се чуе и нашата гледна точка, признаха обезверени служителите. Потърсихме позиция но пресцентъра на митницата. От там казаха, че знаят за писмата и „успокоиха”, че Елена Кирилова вече е назначена на работа. Допълниха, че писмата са адресирани до Борисов и Горанов и няма как да вземат отношение. Оказва се, обаче че един от документите е подаден и до Ваньо Танов. Неофициално се твърди , че Танов и Кирилова са близки.


Вижте първото писмо на синдикатите    

Вижте второто писмо
 

Доклад на Инспектората на МФ за открити нередности    


Ето и останалите документи


документ 1

документ 2

документ 3

документ 4


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама