НОВИНИ


А. Семов за Фрог: Само КС казва дали сега са възможни промени във ВСС

12 5071 06.04.2015
А. Семов за Фрог: Само КС казва дали сега са възможни промени във ВСС
Атанас Семов

Само Конституционния съд може да каже дали промените, които се предлагат за ВСС, във връзка със съдебната реформа, може да се осъществят. Това каза докторът по европейско право и преподавател в СУ Атанас Семов пред Фрог нюз, относно дебата дали обикновено Народно събрание може да гласува разделянето на ВСС на две колегии-съдийска и прокурорска.


По-рано днес журналистът Георги Коритаров обърна внимание в интервю за екипа ни, че заради Решение №3 на Конституционния съд от 2002 г., подобни промени трябва да се извършат само от Велико народно събрание. Другата възможност, според журналиста е да се направи ново запитване до Конституционния съд.

Подобно мнение изказа и Атанас Семов. Много реформи можеха да бъдат направени от обикновено Народно събрание в случай, че нямаше подобно решение. Вече е твърде късно за това. И само Велико народно събрание може вече да извърши тази промяна, обясни юристът. Депутатът Явор Нотев обясни, че този проблем е известен на народните представители. Това не е някаква новост. Така е. материята е уредена в Конституцията. Промяната трябва да бъде съпроводена с промяна в Конституцията, респективно с конституционно мнозинство. Даже спорът беше относно това дали е в кръга на въпросите, които могат да се решат с конституционно мнозинство в рамките на обикновено Народно събрание, или  е от компетентността на Велико народно събрание. Това е много стар спор. Един документ като се именува стратегия, програма или нещо подобно, то нищо не значи. Оттук нататък някои от тези идеи, посочени в документите, ще останат само като намерение във времето, когато това ще бъде възможно да се случи, каза Явор Нотев.

Вижте и Решението на Конституционния съд.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама