НОВИНИ


От РБ отстъпиха за здравните вноски

1 4428 09.04.2015
От РБ отстъпиха за здравните вноски

Подновяването на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, вместо за 15 години назад.


Това предложение на Закона за здравно осигуряване между двете четения на законопроекта в пленарна зала внесоха днес в здравната комисия в парламента доц. Д-р Димитър Шишков и Петър Славов от Рефеорматорския блок. Предложението им за 5-годишен срок е съобразено с изискванията по Закона за данъчната давност.

Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права.

Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, коментира доц. д-р Димитър Шишков.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца. Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила обаче, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, предвижда предложението на доц. д-р Шишков от РБ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама