След дългия Великденски пост захранването на организма трябва да става внимателно и плавно, предупреждават специалисти по хранене. Диетолози препоръчват дори консумацията на месо да бъде отложена с няколко дена, а не както повелява традицията – още от първия ден. Съветът им е захранването да започне с плавно добавяне на различните храни, най-напред с млякото и яйцата, а месото – чак след 2-3 дни.
През шестте седмици на режима без животински продукти тялото не е получавало достатъчно белтъчни. По тази причина в първия ден от захранването, който на практика е Великден, в никакъв случай не трябва да прекалявате с консумацията на месо и яйца, които са традиционни за празничната трапеза.
Ако изядете прекалено голямо количество, това със сигурност ще доведе до болки в корема и неприятно усещане за преяждане.