С 2 процента се е повишил Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища.
От средата на март ИТЦ се повишава с близо 7 процента. Експертите посочват, че подобно повишаване на цените се наблюдава почти всяка година преди Великден.
Цената на вносните доматите се повишава тази седмица с 10,1 на сто до 2,52 лева за килограм. Краставиците внос поскъпват с 7,8 процента до 2,21 лева. Цената на българските оранжерийни краставици скача с 20,7 на сто до 2,92 лева за килограм. Зелето се търгува на едро по 1,06 лева за килограм, а картофите по 0,52 лева за килограм. Зелената салата поскъпва със 7 процента до 1,07 лева за брой. Връзка репички се търгува на едро по 0,67 лева.
Ябълките поевтиняват един процент и се продават по 1,01 лева за килограм. Лимоните се търгуват средно по 1,66 лева за килограм. Портокалите се продават по 1,18 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,5 на сто и се продава средно по 5,53 лв. за кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,39 лв. за кг. Олиото поевтинява с 0,5 процента до 1,90 лева за литър. Каймата поскъпва с три стотинки и се продава по сто до 4,78 лева за килограм. Пилешкото месо се продава по 3,96 лева за килограм.
Захарта се продава средно по 1,19 лв. за килограм. Брашното тип "500" се търгува по 0,85 лева за килограм. Зрелият фасул се купува по 3,89 лв. килото. Яйцата се търгуват по 0,19 лева за брой на едро.