СВЯТ


Гърция се готви да обяви фалит

2 4588 14.04.2015
Гърция се готви да обяви фалит

Гръцкото правителство се подготвя да обяви контролиран фалит, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.


"Правителството бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", заявиха пред вестника източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

"Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност. Анализаторите отбелязват, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за Еврозоната.

Предупреждението обаче може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция. Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки фалит, отбелязва вестникът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама