НОВИНИ


63 партии на държавна хранилка

6 4199 15.04.2015
63 партии на държавна хранилка
партиите засмукват милиони

159 политически партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2014 г., като те са спазили изискванията за представянето им в срок, който изтече на 31 март. Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като от тях – 9 към днешна дата вече са прекратили дейност с решение на Софийския градски съд.


Една от партиите – „България без цензура“, е представила в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите си.

Съгласно Закона за политическите партии, на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. През 2013 г., по данни от Регистъра на политическите партии, броят на действащите политически партии у нас е 171. От тях 108 не получават държавна субсидия, не са участвали в проведените избори през 2013 г. и не ползват предоставено имущество от държавата или общини.

През 2013 г. цели 23 партии получават държавна субсидия в общ размер на 45 млн. и 403 хил. лева. От Сметната палата уточняват, че партиите ползват за набирането на приходи и други, регламентирани от закона източници: членски внос, дарения от физически лица, приходи от регламентирана стопанска дейност, лихви по депозити в банки. От отчетите става видно, че две партии (имената им не се споменават – бел.ред.) са допуснали нарушения, след като в една и съща календарна година са получили по две дарения от по 10 000 лв. от едно и също лице, което е нарушение на закона.

Четири политически партии пък са формирали приходи от стопанска дейност и са извършили разходи – издаване и разпространение на вестник, без да споменат нужните им средства за тази дейност. През одитирания период 18 партии ползват 800 помещения, предоставени от областни и общински администрации в страната. Прекратени са 96 договора и са сключени 115 нови договори за наем.

По 26 договора, сключени от 8 партии, са установени неизплатени вноски за повече от три месеца наем, като са създадени предпоставки за прекратяване на договорите за наем от наемодателите. След провеждане на изборите за 42-то Народно събрание 4 партии пък са загубили правото си да ползват помещения – държавна и/или общинска собственост по реда на закона.

След изборите за народни представители за 43-то Народно събрание две от партиите обаче отново отговарят на законовите изисквания за ползване на помещения под наем, докато договорите на другите две партии подлежат на прекратяване от наемодателите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама