АКТУАЛНО


Бившите шефове на КТБ внесоха сигнал срещу квесторите

4 5886 17.04.2015
Бившите шефове на КТБ внесоха сигнал срещу квесторите

Изпълнителните директори на „Корпоративна търговска банка” АД, които бяха отстранени от длъжност при поставянето на банката под особен надзор, депозираха сигнал във Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на „Корпоративна търговска банка” АД в Народното събрание.


Сигналът описва нарушенията и показва бездействието на редица държавни институции, алармирани многократно за неспазване на законите на държавата. Вчера изпълнителният директор Илиан Зафиров анонсира внасянето на сигнала в комисията пред бТВ.

В сигнала се обръща внимание на обстоятелствата, довели до поставянето на банката под особен надзор и последвалите конкретни действия в ущърб на банката на квесторите, назначени от БНБ.

„Действията на квесторите, в целия период от назначаването им до днешна дата, не бяха насочени към оздравяването на банката, каквато е легитимната цел на специалния надзор, дефинирана в чл. 115 от ЗКИ, а към умишления й фалит.
...
Всички действия и бездействия на квесторите по посока на влошаване на състоянието на банката са функция от безотговорната политика на УС на БНБ по отношение на съдбата на КТБ АД, които в крайна сметка поставиха финансовата стабилност на страната пред тежки изпитания“, се казва в сигналът.

Засегнати са двойният стандарт при предоставяне на държавна помощ, фиктивността на одитните доклади, компетентността на квесторите, неправомерната обезценка на кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка АД, отказа от независима съдебно-икономическа експертиза и още много казуси, които комисията е помолена да провери.

„Високата цена на замяната на истината с медийни манипулации е в интерес на определени бизнес кръгове и днес тя се плаща от цялото общество.

Ние, все още вярваме, че онези прословути обръчи, с които беше прикована тази истина, могат да бъдат разбити и с тази надежда се обръщаме към представляваната от Вас комисия, с молба да извършите пълна проверка на фактите, обстоятелствата, действията и бездействията на УС на БНБ, назначените от него Квестори на КТБ, Прокуратурата и всички други регулаторни и надзорни органи, допринесли за случая-КТБ“, завършват изпълнителните директори.

В началото на месеца подобен сигнал в комисията внесе и мажоритарният акционер в банката - „Бромак“.

Целия сигнал и подробния опис на приложените към него документи и материали в подкрепа на изказаните твърдения четете тук
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама