БГ учени създадоха първата в света космическа оранжерия. България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна, която консумират космонавтите, съобщи НТВ.
"Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия, Таня Иванова.
По думите й космонавтите споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия:
"Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща". Сега се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.
"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след по-малко от 20 години. За целта подготовката на космическото меню за 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.
Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.