НОВИНИ


Шефът на АПИ: Отсечки от магистралите не са ремонтирани от десетилетия

12 4371 19.04.2015
Шефът на АПИ: Отсечки от магистралите не са ремонтирани от десетилетия

На отсечките от автомагистралите, които ще се ремонтират сега, не са правени основни ремонти от десетилетия. Това каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров по БНР:


Тези средства, които бяха отпуснати от правителството през миналата седмица, визирам точно отсечките на автомагистрала "Тракия" и "Хемус", които не са ремонтирани повече от 30-35, а някъде и 40 години, така че тези отсечки наистина не са търпели основен ремонт, дори не са и преасфалтирани, просто върху тях винаги са се изпълнявали само кърпежи. Точно поради тази причина настилката вече е крайно амортизирана, вследствие на тези индивидуални кръпки, които са се правили на място, тя е станала буквално на черга. Това наложи нашето затваряне и ограничаване на скоростта до 90 километра, тъй като, както и много хора споделят, че това не са магистрали.

 

Тези 100 милиона които в момента дават, ние ще направим тези 80 километра общо по "Тракия" и по "Хемус", но това няма да реши проблема, тъй като участъците между тях, които са примерно на около 15 -20 години в момента ние си ги водим нови, но според стандартите, приети в пътното строителство не само у нас, а и в Европа, една рехабилитация, едно преасфалтиране на пътя се прави между седмата и десетата година. Ние за нас в този период магистралата си е абсолютно нова, да не говорим за двоен такъв, значи на 15 години тези участъци ние си ги водим нови и изобщо не ги мислим да влагаме средства като преасфалтиране, защото едно асфалтиране е минимум един милион на километър, минимум. Сами разбирате, че са останалите 150 километра, които остават от "Тракия", значи ние трябва да предвидим още 150 милиона.

 

Лазаров коментира и кой ше извършва ремонтите: Изпълнителите, тъй като това са превантивни ремонти, част от текущия ремонт, държавната фирма "Автомагистрали" поддържа тези участъци,  за АМ "Тракия", които са до участъка за Пловдив, включително и него, който ще се рехабилитира, те поддържат магистралата до Стара Загора. За съжаление малко ще изчакаме с ремонта на АМ "Хемус" в участъка между Шумен и Варна, тъй като там изчакваме да приключи обществената поръчка за избор на изпълнител.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама