НОВИНИ


Пациент осъди НЗОК да му изплати 74 000 лв.

1 4308 20.04.2015
Пациент осъди НЗОК да му изплати 74 000 лв.
Формуляр S2

Съдии от ВАС осъди НЗОК да заплати близо 74 000 лв. на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечението в чужбина - формуляр S2, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение.


Заболяването е бързо прогресиращо. Пациентът е подал искане до НЗОК за издаване на формуляр S2, но не получил отговор. Четири месеца след подаване на заявлението пациентът повторно се обърнал към касата, а оттам му отговорили с писмо, с което преписката се изпраща в Министерство на здравеопазването. Междувременно, заболяването прогресирало и пациентът заминал на собствени разноски. Разходите по лечението – близо 80 000 лева, са осигурени с кредити и заеми. Последвало съдебно дело. Пациентът подава жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2.

Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказа на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС. По неизвестни причини, вместо да изплати сумата на направените разходи, НЗОК издава формуляр S2 – две години след извършването и заплащането на лечението. Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нови две инстанции, нови експертизи и накрая в ВАС постановява окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение. От подаването на първото искане до НЗОК са изминали 3 години.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама