МИНАЛО


Солунският кмет ни връща цар Самуил от византийския музей

58 9172 28.04.2015
Солунският кмет ни връща цар Самуил от византийския музей
Цар Самуил

Кметът на Солун Янис Бутарис обещава да ни върне костите на българския цар Самуил от музея на византийското изкуство в града на Бяло море.Това той обещал на президента Плевнелиев.


Това е същият кмет, който преди време заяви пред български журналисти, че не признава съществуването на македонски език и бе категоричен, че на север от Гърция се говори само български.

Солунският кмет припомни, че костите на Самуил ще се заменят за тези на четирима светци – Харалампий, Панталеймон, Дионисий Константинополски и Петка Епилатска.

Бутарис знае, че ще си навлече гнева на гърците и с връщането на турски имена на улици и предстоящото издигане на паметник на Мустафа Кемал в града, но не може да върви против историята: „Връщаме не само турските имена, но и еврейските. Историята трябва да се уважава”, заявява той пред столичен всекидневник. Аз имам роднини в Пловдив. Братът на моята баба е учил в този град. А къщата на моя прадядо е в село Крушево около Скопие. Това е една и съща територия”, смята Бутарис.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама