НАРОДЕН ГЛАС


Тодор Коларов: Няма съд за Христо Бисеров

16 9637 01.05.2015
Тодор Коларов:  Няма съд за Христо Бисеров
Христо Бисеров

Ако Христо Бисеров бъде привлечен като обвиняем за пране на пари, ще може да се реализира лесно международното сътрудничество за оказване на правна помощ, уредено с договор между ЕС и Яония през 2010-а година, каза пред БНР бившият председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин Тодор Коларов.


При казуса с Христо Бисеров има едно движение на суми извън територията на страната. Тъй като се цитира от ръководството на Комисията за конфискация, че става дума за изкупуване на акции, притежавани от г-н Бисеров и семейството му от дружество в Япония, несъмнено ще бъде нужно международно сътрудничество. Трябва да погледнем дали Япония е страна по международните конвенции, които се прилагат в такива случаи. Две особено важни са конвенцията на ООН за противодействие на трансграничната организирана престъпност и конвенцията за противодействие на корупцията. Любопитното е, че Япония не е страна по тези две конвенции и те не са в сила за нея, т.е. веднага се появява един проблемен момент с международната правна помощ. От 2010-а година има един договор за международна правна помощ между ЕС и Япония, който България би могла да използва само че там се изисква двойна наказуемост, т.е. деянието, за което се изисква правна помощ, да бъде престъпление както по българския, така и по японския закон. Ясно е, че Япония има значителни резерви към въвеждане в своето законодателство на престъпленията, предвидени в тези две конвенции и много трудно би се реализирало сътрудничество. Освен това по отношение на данъчните престъпления, винаги има затруднения за реализиране на сътрудничество между държавите. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Бисеров за избягване на плащане на данъци в големи размери, нарушение на валутния закон и подаване на декларация с невярно съдържание към Сметната палата. Само че тези престъпления не са престъпленията „пране на пари“, а такива, свързани с данъчни престъпления.  Възможно е тези деяния в Япония въобще да не се престъпления, а само административни нарушения и възползвайки се от възможността, която дава конвенцията между ЕС и Япония, Япония просто да не предостави тази правна помощ. Не съм особен оптимист за делото срещу Христо Бисеров, обясни Коларов.

 

Той  беше категоричен, че са необходими промени в Закона за конфискацията, тъй като той е неефективен: В настоящия момент Законът е изключително неефективен. Трябва да се приеме нов закон. Преди три години имаше най-различни становища против закона. В крайна сметка това, което се постигна е, че Законът е неефективен. В него има откровено нужда от поправително тълкуване в някои случаи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама