НОВИНИ


Бивш министър към П. Москов: Не се прави така

9 4918 05.05.2015
Бивш министър към П. Москов: Не се прави така
Бившият здравен министър Стефан Константинов

Много министри преди Петър Москов сме заявявали, че болниците са много. Това е отдавна известен факт. Въпросът е как ще бъдат закривани. Не може всички болници да се концентрират в няколко големи града.


Това каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пред БНТ. Всичко започна с уволнението на един директор на болница. Тогава се каза, че две болници ще се обединяват. Поискаха бройката на администрацията и решиха, че ще се съкращават толкова и толкова хора и изведнъж проблемът е решен. Не се прави така, убеден е Константинов.

Проблемът в здравеопазването не е администрацията. Непрекъснато се откриват нови и нови болници. Разходите за публично здравеопазване са се увеличили в пъти, коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

НЗОК и медицински одит можеха да извършват проверки на болници и досега, а не да се заплашва със солени глоби и по-строг контрол. Никой не обръща внимание, че за някои болници парите бяха орязани много, говоря най-вече за държавните и общински болници. Пазарът ще реши проблема с болниците. Не може да си мислим, че като уволним един директор и слеем две болници, проблемите ще се решат, продължи Виткова.

Контролът е хубаво нещо, но даването на повече власт води и до по-голяма корупция. Листата на чакащите пациенти не е най-големият проблем. Лечебните заведения трябва да бъдат редуцирани, за да може да бъде оптимизирана работата им. Идеята за два пакета ще обърка много нещата в системата. Някои ще започнат да плащат, дали под масата или над нея, за да избегнат опашките. След няколко години ще разберем каква глупост сме свършили, пророкува Константинов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама