МИНАЛО


ПФ: Да се признае Баташкото клане за изтребление на българи

5 7466 07.05.2015
ПФ: Да се признае Баташкото клане за изтребление на българи

Да се приеме декларация за възпоменание на жертвите при Баташкото клане, настояват народните представители от Патриотичния фронт. Те искат да се признаят всички исторически събития, свързани с насилственото ислямизиране, убийствата, принудата, отвличанията и дискриминирането чрез данъчна политика от 1836 до 1878 г., както и насилственото изселничество през 1922-23 г.


Симеонов обясни, че е употребил формулировката като за арменския геноцид – масово изтребление, защото тя вече е постигнала консенсус в парламента и те не целят скандали, а признаване на историческите факти и истина.

Патриотите настояват 17 май – денят, в който се почита паметта на жертвите на Баташкото клане, да бъде обявен на ден за почит към всички жертви на Османската империя и руско-турската освободителна война. Симеонов заяви, че от ПФ са внесли проектът на декларацията в деловодството на Народното събрание още на 30 април. Той обясни, че през 2008 г. в Бургаския общински съвет е била приета такава декларация, отново с мнозинство, осигурено от ГЕРБ, СДС и други. „След това решение и в други градове на страната беше прието такова решение”, заяви той.

Симеонов подчерта, че подобни декларации не носят никакви икономически и юридически последствия за потърпевшите и имат единствено и само морално измерение.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама