НОВИНИ


Кунева: Тежка борба с корупцията почва, но сме до стената

18 4764 11.05.2015
Кунева: Тежка борба с корупцията почва, но сме до стената
Меглена Кунева

В Македония най-тежките събития се случиха най-тежките събития през почивните дни, затова не е свикан КСНС, заяви по НТВ вицепремиерът Меглена Кунева. Но Македония е на 60 км, уточни тя. Щастлива съм, че България е член на ЕС, а Македония иска да бъде и това създава мост, каза Кунева.


Политическите свободи и начинът, по който се управлява една държава, са най-важни. Моят отговор, когато ние преговаряхме, беше ясен. Но Македония е третата държава, която се дестабилизира в региона след Украйна и Близкия Изток. В Западните Балкани сега се събуждат призраците от 2000 г. Тези сигнали абсолютно не ни помагат. А в Македония има директни икономически интереси от страна на българските компании.

По темата за преборването на незаконно забогателите български политици Кунева заяви, че подкрепя всякакви журналистически разследвания, медиите са важна протиоотрова. В англосаксонския свят има един специален институт, наречен "този, който удря камбаната" - там хората можели да подават сигнали. Това е активна позиция, посочи тя. Държавата разчита на това, защото няма как този закон да свърши работа без това. Новото е, че той приема и анонимните сигнали, които ще се проверяват, поясни Кунева. Чудото ще стане, ако има публичност. Едно е да се установи конфликтът на интереси, но ако е публично, няма връщане назад.

Шефът на националното бюро за установяване на конфликт на интереси ще се назначава от МС  и потвърждава от НС, но ще е едноличен, посочи тя. Това ще е финалът на проформа декларациите, които никой не проверява. Бюрото ще има софтуеър, който ще прави засичане на декларациите и на информацията. Това е първото ниво проверки. Ако има сигнал, че карате твърде скъпа кола, се прави специална проверка и могат да се разследват роднини. Това е второто ниво на проверка. Ако има 10 000 лв разлика между това, което си декларирал и начина, по който живееш, това също ще се изследва. Тази проверка ще е дълбочинна, разясни Кунева.

Всеки месец бюрото ще отчита работата си, редовно ще се отчита и пред НС; всеки служител ще минава ежегодно тестове по интегритет, за да остана такъв. Ще има и външен одит от публично ангажирана компания през обществена поръчка, нещо, което може да се прави за цялата администрация. Тежка борба започва, но ние сме изправени до стената, каза тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама