НОВИНИ


ГЕРБ раздаде проект за изменение на Конституцията

8 4818 15.05.2015
ГЕРБ раздаде проект за изменение на Конституцията
Димитър Лазаров

ГЕРБ раздадоха на всички парламентарни групи готов проект за изменение на Конституцията. Предстои следващата седмица да събираме подписите за иницииране на промяна в основния закон, припомни пред журналисти Димитър Лазаров от ГЕРБ, като уточни, че са необходими 60 подписа.


Той обясни, че в проекта има и два варианта и предстои да бъде взето решение преди подписването. Измененията са в частта за съдебната власт. Едно от предложенията е разделянето на ВСС на две колегии, а пленумът на ВСС да се занимава с бюджета и общи въпроси. Друго предложение е да отпадне тайното гласуване, което е предвидено сега за избора на магистрати. Сред записаните в проекта изменения, по предложение на РБ, е и  годишният доклад на главния прокурор, Народното събрание да може да го изслушва и да разглежда и други доклади. Лазаров уточни, че няма постъпило официално предложение за възможностите за освобождаване на главния прокурор.

Вчера имахме няколко срещи с колеги от Реформаторския блок, от Патриотичния фронт и от АБВ, припомни Лазаров. Той каза, че от АБВ са изразили резерви на този етап и са поискали време да се консултират относно това дали Велико народно събрание трябва да се произнесе по двете квоти на ВСС.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама