ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 2 декември

0 4184 01.12.2008
Пресата на 2 декември

Вестниците пишат за такса смет, която ще се повишава трайно; за мегапроектите в туризма, които останаха в стендбай; за продажбата на ЦСКА; че ни обират, докато вечеряме.


 

Освободиха Петър Драшков, информира Дневен Труд.

Състав на Софийския районен съд с председател Иво Хинов вчера върна свободата на Петър Драшков. Младият магистрат аргументира решението си с факта, че не е налице обосновано предположение, че Драшков е извършил престъплението, за което е обвинен. В негова полза бил и фактът, че по време на разследването той е давал подробни показания като свидетел и не може да се установи, че е искал да осуети разследването. “При събраните по делото доказателства е установено, че обвиняемата Ивалина Трифонова се е представяла с друго име пред Петър Драшков. Тя е твърдяла, че представлявала Столична община, и му е предложила да купи имота в кв. “Стрелбище” за 937 000 лв. и отделно от това да даде сумата от 3 млн. евро като подкуп”, мотивира се съдия Хинов. От хода на делото стана ясно, че Драшков е заплатил на дамата, която му се е представила като Мира Димитрова 1 млн. лв. във Виенската сладкарница на столичната улица “Московска”. След като е прибрала тлъстата сума, Трифонова му е представила договора за продажба с фалшиви подпис на Бойко Борисов и печат на столичното кметство. След като “придобива” имота, Драшков сключва договор за заем с фирма “Стелт 2007” за 1 200 000 евро, като ипотекира атрактивния терен. По- късно той започва преговори с фирма “Симеон Втори” за продажба на същия този имот. Исканата цена обаче вече е 10 млн. евро, като при сделката имотът отново е ипотекиран, но този път в Пиреос банк.

БСП и компания – хора на лъжата, анализира Новинар.

Откакто стана ясно, че ЕК ни удари секирата с 220 милиона евро по програма ФАР преди дни, държавници и политици, приближени до управляващите, както и най-вече самите те неспирно обвиняват за това всички останали, целия свят, но не и себе си. Големият американски психотерапевт д-р Морган Скот Пек определя хората, които не са склонни да се вглеждат в себе си, а все търсят кой им е виновен отвън, като „хора на лъжата”. В това произведение показва разрухата, която хората на лъжата причиняват в живота на околните. От случаите в собствената му практика той представя незабравимо ярки примери за действието на злото във всекидневния живот. Като начало с тази книга могат да си услужат от коалицията и да започнат активна самотерапия. Защото е очевидно, че хората в тройния съюз, наричан от някои шеговито ООД-то на БСП, ДПС и НДСВ, страдат от влошено психично здраве. 

Слепият петък на коалицията, коментира Стандарт.

Американците си имат Черен петък. Той се пада след Деня на благодарността, когато магазините слагат началото на коледното пазаруване с огромни намаления. Миналата седмица служителят на "Уолмарт" в Ню Йорк, който сутринта отвори вратите на хипермаркета, бе стъпкан от разбесняла се тълпа. В друг щатски пазар двама мъже се изпозастреляха взаимно, след като съпругите им се сдърпаха за детска играчка. Българите си имат "сляп петък" - деня, в който тройната коалиция се събира да бистри службите, еврофондовете и бюджета. На сбирките със Станишев, Сакскобургготски и Доган присъстват политици от благородно потекло с изискани маниери, което не означава, че този път ще мине без жертви След шамара на Еврокомисията с орязаните 220 млн. евро. тримата лидери се държат като закоравели картоиграчи от второразреден уестърн. Сядат на масата с тесте карти в ръкава и заредени колтове на кръста. 

Червени играйкат в обръчите на Ахмед Доган, пише 24 часа. 

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е герой в новата онлайн игра на сайта R.E.D., който се поддържа от екипа леви младежи около соцдепутата Кирил Добрев. Във виртуалното забавление коалиционният партньор се явява на фона на сградата на парламента, а отгоре се сипят разноцветни обръчи. Целта е Доган да хване максимален брой от тях, като за да ги наниже върху си, мандатоносителят трябва бързо да бъде придвижен по екрана с лявата и дясната стрeлка на клавиатурата. С всяко следващо ниво събирането на обръчите става все по-трудно. Любопитен е и анонсът, с който левите младежи рекламират новото забавление на сайта си. “Приказката” за Доган започва така: “Той се събуди с неясно чувство на тревожност. Добро настроение не му донесе даже и касичката, на която грижливо бе написал “За летящата чиния, която си купувам по Нова година и в която весело шумоляха банкноти.” После се разказва как наругал мъжката си секретарка, защото не му се ходело втори път тази година до парламента, но накрая тръгнал. “Шофьорът го попита: “Господин Доган, по кой вектор да минем днес?”. “По социаллибералния. Догодина ще видим”, продължава анонсът. 

Винетките остават в сила до 2011 г., прогнозира Дума.

Винетките остават и ще бъдат събирани през следващите две години - до 2011 година. Това обяви вчера пред “Фокус” Янко Янков, директор на главна дирекция “Административно и информационно обслужване и координация” в Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ). На този етап не сме готови за отпадане на винетната система, обяви той. По неговите думи през следващите една-две години ще има подготвка, за да се въведе друг вид система праз 2011 година. НАПИ отчита приходи от винетки в размер на повече от 189 милиона лева, сочи анализ на приходите, изготвен към края на ноември. През 2009 година пътната агенция очаква приходи около 300 милиона лева. Междувременно вчера Красимир Лалов, заместник-председател на Сдружението на организациите в автомобилния транспорт, съобщи, че повечето от българските превозвачи ще фалират в резултат на световната икономическа криза. Една от причината за негативната прогноза е, че в България наличният парк в транспорта е два пъти повече от необходимия 

Такса смет ще се повишава трайно и навсякъде, твърди Дневник.

Такса смет ще се повишава трайно и в цялата страна заради изискванията на Европейския съюз все по-голяма част от боклука да бъде сепариран, предварително обработван и да се намали количеството за депониране. Това обяви зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Проверка на ведомството показала, че досега общините масово не са включвали в размера на таксата цената за депониране, която се плаща на сметищата. Тя се движи между 10 и 24 лв. на тон. В бъдеще обаче разходите за управление на отпадъците ще нарастват и това ще принуди общините да вдигнат таксите. Екоминистерството обеща да контролира размера им, за да няма необосновано покачване. Положението на местните власти допълнително ще се усложни след юли 2009 г., когато трябва да бъдат закрити всички стари сметища, които не отговарят на изискванията на ЕС, казаха от ведомството на Джевдет Чакъров. Дотогава обаче България няма да може да изпълни ангажимента си да изгради 55 нови регионални депа и ще са готови едва около 30 от тях.

Мегапроектите в туризма минаха на стендбай, отбелязва Дневник.

Туристически проекти за близо 4.5 млрд. лв. минаха във фаза изчакване, показа проверка на "Дневник". Почти всички инвеститори признават за забавяне на плановете за строителство, но малцина посочват причините - от затрудненото финансиране в резултат на глобалната криза до появилите се съмнения ще има ли достатъчно туристи за новите комплекси.Мегапроектите за ски курорти, лансирани през последните години, са почти за 2.5 млрд. лв. Инвестициите се обясняваха с голям потенциал на зимния туризъм, дори се говореше за "Балканските Алпи". Сега компаниите показват по-премерени очаквания, а част от плановете предстои да се преразглеждат. Около 2 млрд. лв. трябваше да бъдат инвестирани в двайсетина голф игрища през следващите 5 до 8 години според обещанията на инвеститорите отпреди година. Проектите бяха съсредоточени основно в района на София и Северното Черноморие в зоната Каварна - Балчик и Шабла - Дуранкулак. Засега никой не се отказва от тези проекти, но изчаква по-добри времена или пък търси възможност да ги продаде.

Свалят цените по американски, радва се Стандарт.

Сляпата неделя за родните купувачи идва на 12 декември. На тази дата повечето големи вериги за черна и бяла техника смятат да обявят големи намаления. Точно както го правят в САЩ в последния петък на ноември. За разлика от Америка обаче, където цените падат поне наполовина, у нас намаленията ще са до 30%. Най-голямата аванта е с подаръците. Те ще се дават с най-търсените продукти. "Плащаш едно, получаваш две". Това ще бъде хитовата оферта в "Технополис". Миналата година народът извиваше опашки пред касите за 40-инчов телевизор, с който се получаваше и по-малък без пари. Промоции за празниците стягат и от лизинговите компании, чиито офиси са в почти всички магазини за техника. За да насърчават българите да купуват, оттам готвят схеми без оскъпяване на уредите. 

Обират ни, докато вечеряме, разкрива Монитор.

Обир на къща, докато стопаните са вътре. Това е най-новият метод, прилаган от изпечени крадци. Майсторите в занаята са специализирани в проникването в луксозни имения на два или повече етажа. Изчакват собствениците да се приберат след напрегнат работен ден и атакуват. Моментът, в който хората се чувстват спокойни и вниманието им е приспано, е най-подходящ за дръзкия обир, съобщиха криминалисти пред "Монитор". В същото време повечето фирми, предлагащи охранителна дейност, могат да ви защитят единствено от наркомани и цигани аматьори. От МВР твърдят, че няма точна бройка за специализираните групи на територията на София. Може да се каже, че във всеки район има по трима-четирима "майстори", разполагащи с наистина добра техника и умения, смятат запознати. 

Томов не дава ЦСКА без пари, иска 6,3 млн.евро, съобщава Монитор.

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов закова минимална цена от 6,3 милиона евро за продажба на клуба. Лупи обяви, че преговорите започват от посочената сума, като обаче не уточни дали до този момент някой вече е обещал да плати тези пари, за да вземе властта на "Армията". Бившият вицепремиер призна, че на 30 ноември е изтекъл срокът, в който 4-те потенциални кандидат-купувачи на ЦСКА е трябвало да представят своите оферти. Най-сериозен в намеренията си да има "червения" клуб е руският олигарх Вадим Новински.Руският богаташ обаче е поставил условие да се сдобие с акциите на ЦСКА само срещу гаранция за обезпечение на заемите на армейците, без реално да заплаща за самия клуб. Дълговете на "червените" варират между 10 и 15 милиона евро, а Новински смята да плати за клуба символичната цена от 1 лев. Новински притежава компанията "Смарт груп", сочена и за нов собственик на "Кремиковци". 

 

Frognews.bg  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама