НОВИНИ


Глобиха кмета на Пазарджик заради непочистени корита

1 4327 19.05.2015
Глобиха кмета на Пазарджик заради непочистени корита
Тодор Попов

Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще бъде глобен с три хиляди лева, заради непочистените корита на реките Марица и Тополница.


 С по 1400 лева са санкционирани и кметовете на селата Звъничево, Огняново и Черногорово. Наказателните постановления са от регионалната екоинспекция, а санкциите са заради неизпълнени предписания от февруари тази година. Експертите на РИОСВ в Пазарджик са проверили речните легла и прилежащите им територии в 12-те общини на област Пазарджик и са издали 31 предписания за констатирани замърсявания.

 

Още тогава бяха  констатирани замърсявания  по поречията на реките Марица, Тополница, Чепинска, Яденица, Луда Яна и притоците й, както и на отводнителните канали в 12-те общини на областта и 19 кметства.

 

14 екипа от експерти на РИОСВ са извършили 31 проверки по поречията на реките Марица, Пишмишка, Крива река, Тополница, Луда Яна и притоците й Елшишка, Панагюрска Луда Яна, Мареш и Банска Луда Яна, на реките Умишка, Розовска, Стара река, Чепинска, Яденица, Фотинска, Новомахаленска, Луда, Доспатска, Мътница и на отводнителни канали в 12-те общини и 19 кметства.

 

От растителни и битови отпадъци са почистени речните корита на Елшишка и Панагюрска Луда Яна, коритото и бермата на р. Марица при селата Синитово и Говедаре, десният бряг на р. Мареш в Панагюрище и ската на р. Умишка в Брацигово. Общините Велинград и Ракитово почистиха замърсени с отпадъци терени в коритата на реките Чепинска и Мътница, а община Сърница разчисти брега на р. Доспатска от битови отпадъци. Въпреки наложените санкции, глобените кметове ще трябва да изпълнят еко предписанията до месец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама