НОВИНИ


Местан обжалва глобата си за агитация на турски език

7 4152 19.05.2015
Местан обжалва глобата си за агитация на турски език
Лидерът на ДПС Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан обжалва глобата за агитация на майчин език по време на кампанията за последните парламентарни избори.


Преди да пристигне в съда, за да обжалва глобата за агитация в село Подкова, Лютви Местан традиционно присъства на празника на Джебел. Пред събралите се избиратели той показа 11 наказателни постановления за агитация на турски език. Отново на турски език Лютви Местан обясни на публиката, че международните закони му дават правото да се изразява на майчин език.

 

"Правят се внушения, че два ли не, ако ни разрешат да агитираме на майчин език, това крие риска да бъде застрашен националният интерес и националната сигурност. Прави се внушение, че събитията от Западните Балкани ще се случат и в България", заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от Нова телевизия.

 

Припомняме, след запис, излъчен по национална телевизия, Централната избирателна комисия се самосезира и глоби лидера на ДПС с 2000 лева. Общо актовете само за него са осем.

 

Според Лютви Местан избирателният кодекс, който забранява да се води предизборна кампания на език, различен от българския, противоречи международното прави и на българската Конституция.

 

„Тъжен съм, че България е единствента европейска страна, където е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена сила за това, че използвал изрази на майчиния си език", каза още Местан.

 

Решението на съда се очаква до месец. Лидерът на ДПС заяви още, че ако решението на съда не е в негова ползва, е готов да отнесе въпроса и до европейските институции.

 

Лютви Местан вече изгуби подобно дело за предишната предизборна кампания, което обжалва в съда в Страсбург.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама