Известната верига за бързо хранене „Аладин Фуудс” и Българската агенция по безопасност на храните влязоха в остър сблъсък, след като компанията се оплака от изнудване, а БАБХ огласи редица констатирани нарушения в нея, съобщи БТВ.
„Натискът от Агенцията започна след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", съобщи на пресконференция в БТА основателят на "Аладин фуудс" Аладин Харфан. Той посочи, че главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов и д-р Чакъров са поискали подкупа, а със Стоян Пашев е трябвало да се разбере как да плати.
По думите му след отказа да даде парите, били затворени цех и склад, а партньорите на фирмата били притискани да не купуват от нея. Проверките станали всекидневни, административните спънки - също.
Производител на месо за дюнери: Агенцията по храните рекетираАладин Харфан твърди, че му затварят цехове, защото не плаща такса "спокойствие"
От компанията, в която работят над 800 човека, изчисляват, че заради действията на БАБХ преките загуби за дружеството възлизат на 650 000 лева.
"Аладин Фуудс" влиза в списъка на най-високо рисковите производства на пазара. Това обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов.
Той показа снимка, направена след проверка на месопреработвателно предприятие на фирмата в гр. Съединение от 20 март миналата година, на която се виждат бели червеи в месото на дюнерите. „Често това се прикрива с чесън, оцет и други подправки”, коментира Моллов.
Констативните протоколи от проверките съдържат 20 забележки и предписания, има съставени и актове. Следваща проверка на 25 юни 2014 г. е установила наличие на същите проблеми, каза директорът на БАБХ.
Той посочи още, че в момента няма затворени обекти на фирмата, но всички проверки на експертите до последната - на 20 април т. г., са констатирали едни и същи нарушения.
Те са свързани основно с неясен произход на суровините, лоша хигиена, липса на контролни съоръжения, на проследяемост на производствения процес и др.
„Аладин Фуудс” има сериозни позиции в сектора на бързото хранене, като има много обекти в столицата, в т.ч. и в молове. Нейният основател Аладин Харфан стана известен с подпомагането на бежанците у нас.