НОВИНИ


Искат нови дисциплинарни дела срещу Янева, Желявска и Костов

3 4621 26.05.2015
Искат нови дисциплинарни дела срещу Янева, Желявска и Костов
Янева и Желявска

Да се образуват нови дисциплинарни дела срещу трима ключови магистрати искат шефът на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров. Става дума за бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, заместничката й Богдана Желявска и шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов.


Точките са включени в дневния ред на ВСС за четвъртък. И срещу тримата вече има други дисциплинарни производства, които още не са приключили, съобщава "Де факто". Янева стана обект на дисциплинарно разследване за лошото ръководство на СГС, по същия повод е и делото срещу Желявска. И в двата случая предложенията бяха направени съвместно от Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов. ВСС обаче на два пъти отказа на Иванов да образува дисциплинарка срещу Янева заради скандалните разрешения за СРС по „Червей", а министърът обжалва отказа пред Върховния административен съд.

Сега Лозан Панов внася нови предложения срещу двете дами, като стъпва на резултатите от приключилата проверка в СГС. Тя установи, е в ключовия съд, в който са делата срещу министри, депутати, магистрати и се решават спорове за милиони, са манипулирани протоколи, дописвани са искови молби, залежавали са дела.

Отговорността за това носи и председателят на съда, смята Панов. Проверката бе извършена от всички съдии от Висшия съдебен съвет - общо 12 на брой. Тя отчете също, че едно и също лице, стана по дела, често е пребивавало в кабинетите на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Конкретно за Богдана Желявска бе установено, че в нарушение на закона сама се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. На сметката на Желявска е и незавършено гражданско дело, образувано през 1992 г.

Срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов дисиплинарните дела са две, и двете от пролетта на миналата година. Първо 11 от ВСС поискаха той да бъде дисциплинарно разследван след писмо от седем спецпрокурори за нетърпимия климат на работа и игра със случайното разпределение на преписки.

Дни по-късно предложение внесе и Сотир Цацаров заради оказван от Костов натиск върху подчинените му Андрей Андреев и Детелина Ганчева по конкретно дело.

Сега главният прокурор настоява за трето поред дисциплинарно дело срещу Костов, отново за нарушения при разпределенето на дела.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама