НОВИНИ


Костов се обяви за прогресивно облагане, плоският данък не си изпълнил целите

10 4481 27.05.2015
Костов се обяви за прогресивно облагане, плоският данък не си изпълнил целите
Иван Костов

Плоският данък не изпълни заложените цели за увеличаване на инвестиционната активност, обяви бившият премиер Иван Костов на кръгла маса, съобщава money.bg.


Костов изтъкна необходимостта от сериозна дискусия в обществото по отношение на данъчната политика. Една от възможните посоки за това е преминаване към прогресивно подоходно облагане, с цел да се повишат приходите в бюджета.

Трябва да има прогресивно облагане и на бизнеса, и на физическите лица, каза бившият премиер и добави, че, за да не се претовари икономиката с увеличаването на общата данъчна тежест, може да се помисли дали да не се намали ставката по ДДС.

 

По думите на Костов, плоското облагане няма ефект и върху приходите от данъка върху физическите лица, защото не е стимулирало потреблението. Причината е в застаряващото и все повече намаляващото население у нас, което при тази несигурна политическа и икономическа конюнктура е по-склонно да спестява, подчерта бившият премиер.

 

Костов посочи още, че в средносрочен и дългосрочен план инвестициите в икономиката ще намаляват, като факторите за това са: продължаващата икономическа криза, влошената структура и здравен статус на работната сила, масовата инвалидизация, корупцията, дълговете и дефиците на банките и ЕС. Според него това означава, че приходите от корпоративни данъци в данъчно-осигурителната система са несигурни и затова тя ще нуждае от промяна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама