НОВИНИ


Цочев: 6 кабинета забравиха "Южен поток" и го насочиха към "Турски"

26 5285 27.05.2015
Цочев: 6 кабинета забравиха "Южен поток" и го насочиха към "Турски"
Кирил Цочев

Енергийната стратегия е изключително важно, за да се види каква е визията на държавата, заяви по БНТ Кирил Цочев от АБВ. По негово мнение мерките трябва да се приеме енергийна стратегия, в която да откроим кои са нашите енергийни източници.


Той припомни, че през 2006 година се е взела стратегия, в която да се направят проекти, свързани със страните богати на залежи. Цочев обясни, че Европа в момента консумира 515 млрд. кубически метра газ, но тенденцията за 2020-та година е от порядъка на 820 млрд., което е невъзможно да стане само с руски газ.

За Южен поток Цочев каза, че ние сме направили така, че да бъде забравен от шест правителства и сме го насочили към Турски поток. Той е на мнение, че идеята на Бойко Борисов да се направи хъб е добра, но този хъб ще трябва да се напълни с руски газ.

 

България има 49 години опит за използване на ядрената енергия за мирни цели, обясни зам.-председателят на ПГ на АБВ. Произвели сме 500 млрд. мегават часа на стойност 40 млрд. лева. Около 8 пъти се е изплатила стойността на инвестицията на АЕЦ-Козлодуй. Цочев каза, че в момента се правят добри действия за продължаване живота на 5-ти и 6-ти реактор, които постъпково трябва да продължат до 2047 и 2051 година. “С това България се закрива от картата на света като страна за развиване на ядрената енергетика за мирни цели”, каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама