НОВИНИ


НЕК била на печалба от 25 млн. лв.

3 4137 28.05.2015
НЕК била на печалба от 25 млн. лв.
Министър Петкова обяви печалбата

25 млн. лева печалба за първото тримесечие отчита НЕК. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика.


"Когато цифрите говорят и боговете мълчат. Информацията е публична. Това не са някакви измислени числа. Доста време ми трябваше, за да се уверя в печалбата на НЕК. Два пъти са се увеличили продажбите на НЕК на свободния пазар, но на регулирания отчита загуба”, каза Петкова.

"Един от основните лостове за преодоляване на дефицита е либерализацията на пазара на електрическата енергия. Това, което правим, е да намерим най-добрият модел за либерализация, който да компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм", обясни министърът.

Тя посочи, че се подготвя сключването на договор със Световна банка за избор на модел, който да защити всички в този процес.

"Този договор ще доведе и до промяна в Закона за енергетиката. През месец септември може би ще имаме готовност за законодателни промени във връзка с либерализацията на пазара", посочи Петкова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама