НОВИНИ


Нинова: При бедствия политиците хукват с гумени ботуши и после нищо

5 4414 29.05.2015
Нинова: При бедствия политиците хукват с гумени ботуши и после нищо
Зам.-председателят на БСП Корнелия Нинова

„Последните години се случиха много бедствия в страната. Беше унищожена инфраструктура, домове на хора и земеделска продукция".


Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова по време на парламентарен контрол към министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Според Нинова обикновено като се случи нещо такова всички политици хукват към мястото на събитието, обуват ботуши и демонстрират съпричастност, но само докато седят камерите там. "След това си тръгваме и забравяме за хората и ги оставяме на произвола на съдбата”, допълни народният представител.

Тя попита какво се случва 2 години след Аспарухово, 1 година след Мизия и други места, където е имало бедствия. „Разбираме, че европейски пари, когато и ако дойдат, ще бъдат за пътища, мостове, инфраструктура, но няма да бъдат за имотите и земеделската продукция на хората”, подчерта Нинова. Тя обясни, че в националния бюджет парите са свършили, а и няма механизъм да бъдат дадени на хората за възстановяване на домове и имущества. В тази връзка народният представител зададе серия от въпроси: колко пари има предвидени в бюджета за обезщетение при бедствия и аварии на земеделски производители; колко заявления има подадени, в които области са те, ще платите ли обезщетения и кога ще се случи това - в какви размери и на кого?

По думите на Нинова за претърпените щети през 2014г се изплащат обезщетения едва през 2015г - с една година закъснение. „Ако тези земеделски стопани не са имали собствен ресурс да възстановят стопанствата, те са загубени”, коментира Нинова и попита министър Танева: „Спокойна ли сте за бюджета до края на 2015г и имате ли ресурс до края на годината? Ако не, възнамерявате ли да настоявате ресурсът на фонд „Земеделие” за тези цели да бъде увеличен?”
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама