НОВИНИ


Велизар Енчев дръпна ушите на Бъчварова за Гърмен

20 4719 30.05.2015
Велизар Енчев дръпна ушите на Бъчварова за Гърмен
Велизар Енчев

Депутатът Велизар Енчев определи като смущаващо изказването на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че трябва да приемем реалностите такива каквито са, по повод напрежението между българи и роми в Гърмен. „Това е несериозно говорене на един министър на вътрешните работи. Не трябва да ги приемаме тези реалности. Трябва да поведем радикална борба срещу тях”, заяви Велизар Енчев в предаването „Събуди се”.


Той заяви, че симпатизира на радикалния подход по въпроса на държави като Словения и Хърватия. „Не можеш да преминеш хърватско-словенската граница, ако имаш неособено добър външен вид и ако не си облечен според стандартите на хърватските и словенските граничари”, коментира Велизар Енчев.

 Депутатът смята, че в случаи като този в Гърмен не става въпрос за битов проблем, а етнически конфликт. „Проблемът е създаден и от бездействието на местната администрация, не само на централната власт. Кой владее 2/3 от местната администрация през последните 5-6 години? Партия ГЕРБ. Това е тяхна отговорност”, заяви Велизар Енчев.

„И ДПС, и неговият контрагент „Атака” се възползват от циганския проблем. Но той е следствие от управлението на местната администрация. А кой владее местното управление – 2/3 партия ГЕРБ. Ето защо те нека си поемат своята отговорност. По време на събитията в Гърмен Бойко Борисов беше във Ватикана. До този момент той не е излязъл с изявление по въпроса „Гърмен”. Това ми говори, че той е един изключително добър политик в стандартите на следдесетоноемврийската политика – когато няма какво да кажеш, мълчиш и си траеш. Нямаше го държавният глава, нямаше го министър-председателя. Защото в Гърмен имаше състояние на етническа война. Те трябваше да се обърнат към хората за помирение, за етническа отговорност и да обещаят конкретна програма, която да влезе бързо в действие. Тези неща не бяха направени, защото идват избори и всеки си прави своята сметка”, подчерта Енчев.

Според него се ролята на ДПС по циганския въпрос се преувеличава. „ДПС е една много удобна мишена и алиби за оправдание на безпринципните действия на парламентарно представените партии по циганския въпрос. Говори се в Кърджали ГЕРБ и всички останали партии да направят един вот срещу ДПС. Но тук се получава един християнски срещу мюсюлмански вот. Така беше в Косово и видяхме докъде стигнаха нещата”, коментира политикът.

"Продължавам да смятам, че госпожа Румяна Бъчварова е едно от най-лошите назначения на Бойко Борисов за един възлов пост на етническа и социална независимост. Този проблем, както е решаван от кметовете на Бордо, Париж, Монпелие, е решаван с едни безапелационни действия. Трябва да има нови членове в НК, които да засилват санкцията при подобни ситуации. Как може да има толкова леко наказание заради изнасилването например на 12-годишно дете?", заяви Велизар Енчев.

 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама