МИСТЕРИИ


1 млн. и 300 хил. са "мъртвите" в избирателните списъци

5 5517 08.06.2015
1 млн. и 300 хил. са "мъртвите" в избирателните списъци

Фантомите в избирателните списъци са милион и триста хиляди. За да е валиден, трябва да гласуват 3 милиона и половина избиратели и едва ли референдумът ще даде реален резултат.


Това мнение изказаха експертите проф. Михаил Константинов и говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНТ, по повод искането на президента за въвеждане на задължително гласуване.

Ако не наберем сакралното число от 3 млн. и половина, все пак тези въпроси от референдума имат шанс да бъдат решени. Защото очевидно броят на хората, които ще излязат ще надхвърли 20%, а ние ще сме длъжни да вкараме това нещо в НС, така, че там депутатите да бъдат така добри да решат тези въпроси", коментира математикът проф. Михаил Константинов.

"На този референдум би имало по-ниска активност, ако нямаше паралелно и местни избори. Проблемът е в това, че трябва да се достигне избирателната активност от парламентарните избори, на които се гласува най-масово. И докато не бъде променен законът, всеки български референдум ще даде резултат, който трябва да бъде обсъден и потвърден от НС", каза от своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама