НОВИНИ


Пл. Павлов за Фрог: За костите на цар Самуил депутатите обещаха декларация

4 6519 09.06.2015
Пл. Павлов за Фрог: За костите на цар Самуил депутатите обещаха декларация
Пламен Павлов

Въпросът за връщането на костите на цар Самуил на българска земя все още остава неразрешен, заяви за Фрогнюз историкът проф. Пламен Павлов. Друг е въпросът, че от гледна точка на средновековното българско царство и Преспа е българска земя, защото то е многократно по-голямо от днешната Република България, уточни той.


И още: Така че те трябва да бъдат на българска земя и най-нелогичното е да бъдат в едно мазе в един музей в Солун. Мисля, че след изявлението на един уважаван гръцки политик, какъвто е кмета на Солун, г-н Янис Бутарис е крайно време българската държава да предприеме по-енергични стъпки за намиране на решение в тази насока мощите на цар Самуил да бъдат пренесени у нас. Аз ги наричам мощи без всякакво колебание, защото, без да е канонизиран от църквата, за нас той е светец. И това не никакъв фетишизъм, защото един християнски владетел закслужава да бъде погребан по християнски, а не просто да е инвентар от археологически разкопки.

 

И ако се върнем към казаното от г-н Бутарис, той признава, че става дума за реликва на един народ, на един съседен, приятелски по дефиниция народ. Така че най-логичното е Гърция да направи един знак за добросъседство и да дари мощите на цар Самуил на България. Разбира се, без подсещане от българска страна това няма как да стане и аз затова приветствам позицията на президента Плевнелиев по време на откриването на паметника на цар Самуил в София. Той каза, че ние няма да се успокоим, докато не си върнем костите на родна земя. И те наистина трябва да почиват в саркофаг в софийската „Света София”. Самият аз участвам в групата „Да си върнем цар Самуил”, създадена от колеги-журналисти, тази група е отворена. Имахме среща с Комисията по култура в НС и за мен тя беше много обнадеждаваща. Стигна се до идеята българският парламент да гласува декларация, в която да се изрази отношение към темата и да се отправи апел към Гърция за разрешаване на въпроса.

Мисля обаче, че желязото трябва да се кове, докато е горещо, защото през годините периодично е повдиган въпросът за костите на цар Самуил, след което е затихвал. Този път обаче нямаме право да изоставим тази толкова важна тема, още повече, че пренасянето на костите и поставянето им в специален саркофаг в базиликата „Света София” ще бъде един знак за национално единство. Видяхме, че вчера при откриването на паметника имаше българи от Македония, българи от Западните покрайнини, група бесарабски българи. Това е още един знак на единение на нацията, не на разединение и се надявам, че този път никой няма да протестира защо си искаме костите на нашия владетел и държавник. За нас това не са артефакти, за нас те са реликва, заключи Павлов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама