ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 10 декември

0 4128 09.12.2008
Пресата на 10 декември

Вестниците пишат за полицейски протест с кодово име: Да попушим пред МВР!; за първи симптоми на кризата и в реалната икономика; за политиците, пробили в шоу бизнеса.


 

Първи симптоми на кризата и в реалната икономика, описва Дневник.

Световната криза се пренесе върху реалната икономика в България. Ако досега ефектът само се прогнозираше, вчера излязоха и първите данни, които го потвърждават. През октомври промишленото производство в страната е намаляло с 1.9% спрямо година по-рано, най-засегнатите сектори са добивната, металургичната, химическата и текстилната промишленост, показват предварителните данни на НСИ. Потвърждават се очакванията, че кризата влиза в България основно чрез експортно ориентираните сектори с близо тримесечно закъснение след проявленията й във водещите европейски икономики. Според анализатор от чуждестранна банка, пожелал анонимност, световните запаси с готова и нереализирана продукция в металургията и химическата промишленост стигат да задоволят потребностите за следващите две тримесечия. В Русия запасите на стомана са достатъчни дори за три тримесечия, което означава, че търсенето още повече ще се свие. Ройтерс цитира вчера западни анализатори и рейтингови агенции, според които предстои цяла година на депресия в Европа, пикът на корпоративните фалити ще бъде достигнат едва след година и след това ще има 12 до 18 месеца на затихване на най-тежката криза от края на Втората световна война насам. 

Пътната агенция нае испанец да чисти имиджа й в Брюксел, известява Дневник.

Испанецът Манел Риера ще бъде имиджмейкър на Националната агенция "Пътна инфраструктура" пред Европейската комисия. Вчера той е бил назначен за съветник на изпълнителния директор на ведомството Янко Янков. Риера ще го консултира в областта на имидж комуникацията, международните отношения и маркетинга в рамките на Европейската общност, пише в съобщението на НАПИ. Подготовка на международна конференция, която ще се проведе в началото на 2009 г., е първата задача, по която ще работи испанецът. Допреди пет години Риера е бил съветник на трима министри в правителството на Каталуния. От 2003 г. до сега е работил като съветник на много каталунски и български кметове в областта на стратегическото планиране и инфраструктурата, съобщава НАПИ. Това е четвъртият чужденец, назначен в бившия пътен фонд. 

1400 преписки за корупция, изчислява Дума.

“Няма недосегаеми в борбата с корупцията, България има политическа воля за нулева толерантност към всички видове корупция”. Това заявява в свое приветствие, изпратено до международната конференция “Антикорупционни политики и практики в Югоизточна Европа”, президентът Георги Първанов. Форумът се проведе по повод деня за борба с корупцията. Президентът цитира данни, според които за първите шест месеца на тази година отдел “Противодействие на организираната престъпност и корупцията” във Върховната касационна прокуратура е наблюдавал 1400 преписки, свързани с корупцията и други нарушения. Най-голяма част от тях са за пране на пари - 837, а 315 са за злоупотреби със средства от фондовете на Европейския съюз, заявява в обръщението си държавният глава. Според него обаче трябва да се направи задълбочен анализ на критиките, отправени от Еврокомисията за борба с корупцията.  

Полицейски протест с кодово име: Да попушим пред МВР!, разкрива Новинар.

„Да попушим ли пред сградата на МВР?”, така се подканяли към мълчалив протест полицаите във вътрешния интернет форум на ведомството. Че служителите на реда се готвят да излязат на улицата, пръв разкри вчера лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред бТВ. Той съобщи, че полицаите ще протестират срещу ниските си заплати. След внимателен прочит се разбира, че става въпрос за събота, 13 декември, за когато било предвидено събитието, уточни пресаташето на МВР Диана Янкулова. Във форума разговор водят десетина души, те влизат в диалог помежду си, позволяват си да говорят от името на по-широки маси свои колеги, каза тя. Не мога да си представя каква част представляват, дали действително ще излязат да пушат, колко ще се съберат, обясни Янкулова. По закон униформените нямат право да стачкуват, но могат да се организират, за да защитят своите професионални и социално-икономически права. Слуховете за две минимални заплати като коледен бонус на служителите на полицията създадоха огромно напрежение, каза шефът на Националния полицейски синдикат Емил Рашев. Тези мълви бяха подкрепени от изказвания, свързани с разпределението на бюджетния излишък, допълни той. След като полицаите разбраха, че няма да има финансови бонуси, напрежението ескалира, добави Рашев. Той очаква ръководството да разясни на служителите причината за това, което се е случило.  

Заставам зад колегите, аз съм част от гилдията, цитира 24 часа.

"Има настроения за протести сред полицаите. За никого не е тайна, че във вътрешната интернет страница на министерството протича такава информация и коментари между различни служители". Това заяви вчера пред Дарик радио генералният комисар на МВР Павлин Димитров. Според него както всички български граждани, така и полицаите имат право да изразяват своето мнение, за да са коректив на ръководството на МВР и на правителството. Павлин Димитров призна, че проблемите, свързани с възнагражденията и материалните условия на труд, ги е споделял многократно в кабинета на министъра. Той декларира, че не може да се разграничи от исканията на полицаите, застава зад тях, защото е част от гилдията и екипа. "Моето място е там" - така Павлин Димитров отговори на въпроса дали в събота ще се присъедини към мълчаливия протест на колегите си. 

Юруков пък написа брошура, известява Дневен Труд.

Брошура, озаглавена “Новият консерватизъм и бъдещето на България”, разпространи вчера лидерът на СДС Пламен Юруков на синия национален съвет, предшестващ коктейла по повод 19-ия рожден ден на партията. Автор на “труда” е самият Юруков, а негови снимки има на втората и на последната страница на книжлето. Още в началото на форума Юруков отправи послание за целта на писанието си. “За да създадем доверие, за да възродим България, за нов начин на управление с новия консерватизъм.” “Работното заглавие сигурно е “Защото сме седесари”, реагираха веднага сини активисти. Своеобразната реплика на Станишевата книжка “Защото сме социалисти” е само 27 страници и е разделена на шест глави, първата от които е със заглавие “Неуспешният преход на България”. По-нататък Юруков говори за старите си тези за добро и умно управление и малко правителство, основани на новия консерватизъм. Националния съвет на сините вчера изслуша на комисията по вътрешни избори в СДС за подготовката им за предстоящия вот за лидер на 14 декември. По време на сбирката обаче не беше ясно дали синият устав, по чиито правила трябва да се проведе вотът, е влязъл в сила, след като преди ден седесарят Николай Гацев обжалва решението на съда за вписването му. Самият той обясни пред “Труд”, че жалбата му е до Върховния касационен съд и той трябва да реши дали да я допусне за разглеждане. Според Гацев висшите магистрати имали време да се произнесат до петък, което е два дни до вота. Синият пленум реши вчера до края на януари СДС да покани на среща десните партии на разговори за бъдещи действия. Идеята бе на кандидата за лидер Александър Йорданов. Това става 2 седмици след като ДСБ пое курс за обединение на десницата. Пак вчера хората на Иван Костов изпратиха до опозиционните парламентарни сили проект за създаване на “Обединена проевропейска опозиция в 40-ия парламент”. Идеята е всяка от групите на ДСБ, СДС, “Атака”, БНД, БНС и независимите депутати да имат по един представител в общия координационен съвет. Целта на опозицията е сваляне на коалицията заради провала в европейското ни членство и предизвикване на предсрочни избори. 

Лекарите - рекордьори по вземане на рушвети, оповестява Монитор.

Митът за митничаря и катаджията, които заработват предимно от рушвети, вчера бе опроверган. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията най-продажната професионална група у нас е тази на лекарите. Към януари 2007 г. 30,1% от раздадените рушвети са отишли в ръцете на медиците, показва изследването. Въпреки тези данни обаче хората все още живеят с "мита" за продажните депутати, магистрати, митничари и полицаи. Причината за тези убеждения се кореняла в недоверието на хората към тези институции. Друг фактор за разминаването между общественото мнение и данните на изследването е това, че голямата корупция се ситуирала предимно в политически аспект. Там обаче тя имала по-скоро доброволен характер, защото носела значителни ползи и за двете страни в "сделката". На второ и трето място в класацията на най-корумпираните се нареждат ченгетата и митническите служители. По петите ги следват адвокати, прокурори, следователи и съдии. Най-малък процент от рушветите през 2007 година са отишли при представителите на нестопанските организации, сочат още данните от изследването. В проучването е записано още, че след 2007 г. хората у нас са станали силно нетолерантни към проявите на корупция и все по-рядко прибягват до даването на рушвет за решаване на собствените си проблеми. 

Църквата отваря хотели и спа центрове в манастирски земи, твърди Монитор.

Манастирите вече ще могат официално да строят хотели, ресторанти, магазини и всякакви заведения, свързани с туристическия бизнес, на своя земя, без да влизат в разрез с устава на Българската православна църква. Игумените няма да понасят санкции от църковния съд за своята мениджърска предприемчивост. Манастирите вече ще могат официално да строят хотели, ресторанти, магазини и всякакви заведения, свързани с туристическия бизнес на своя земя, без да влизат в разрез с устава на Българската православна църква. Игумените няма да понасят санкции от църковния съд за своята мениджърска предприемчивост. Тази възможност им бе дадена от делегатите на Шестия църковен събор, чиято трета сесия започна вчера в Рилския манастир. Така отпадна мораториумът, наложен по време на есенното издание на форума по предложение и настояване на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Тогава владиката наложи земите да не бъдат продавани или отдавани на концесия, като се мотивира, че църквата често пъти става жертва на недобросъвестни бизнесмени, които печелят на неин гръб.

Коце Маца отърва затвора, пише Стандарт.

Президентът на футболния клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов се призна виновен за контрабанда. На стотния ден след задържането му Коце Маца бе осъден на 2 години условно и наказателна глоба от 120 000 евро. Това се случи, след като футболният бос призна в съда в Аугсбург, че незаконно е вкарал половин тир с цигари през януари 2005 г. Присъдата бе произнесена от съдийката Дагмар Конрад. По искане на прокуратурата делото срещу Коце Маца бе гледано по съкратената процедура, уточниха от обвинението в Аугсбург. Хаджииванов трябва да плати и спестения акциз на контрабандните 450 мастърбокса цигари в размер на 624 000 евро, уточни шефката на 10-то наказателно отделение в Областния съд в Аугсбург Дагмар Конрад. "Присъдата бе издадена в 11 ч (13 ч българско време). От този момент Костадин Хаджииванов е свободен гражданин. Може да дойде сам или да прати свои хора, които да вземат багажа му", коментира вчера шефката на затвора в Аугсбург Малдонадо де Ландо. Междувременно заради липсата на Хаджииванов в България съдът в Благоевград отложи дело срещу фирмата на Коце Маца "Рондиа", съобщи вчера адвокатът му Иво Стефанов. То е заведено по жалба на италианеца Джовани Мартинели, собственик на фирма "Ти Джи-Еуропа", за неплатени превози за 14 500 евро. Дългът е от 2001 година. Очакваше се Коце Маца да кацне на летище София снощи около 22,30 ч с полет на "Луфтханза" от Мюнхен. 

Свалят Левски за нежни устни, информира 24 часа.

“В ловешката художествена галерия гейподобен портрет на Левски няма да бъде окачен. Тази картина е срам за Апостола и не подобава да виси на каквато и да е стена. Това не е Левски.” С този аргумент директорът Спас Дочев махнал от общата изложба на местните художници творбата на Тихомир Антонов. А условията на изложението не предполагали нито журиране, нито цензура на предлаганите от всеки автор 3 картини. “Възмутен съм от подобна реакция. Изучил съм всички портрети и снимки на Апостола. Рисувал съм портрета повече от месец, така съм почувствал Левски и съм изненадан от самоуправството на скулптора Дочев”, реагира Антонов. Той е завършил живопис във Великотърновския университет, но напоследък се занимава с рисуване само като хоби. След случилото се той отказва да излага картини.  

Политиците пробиха в шоу бизнеса, съобщава Новинар.

Политиците ни пробиха в хитовите риалити програми и сериали на телевизиите. След като премиерът Сергей Станишев влезе в шоуто „Денсинг старс” по бТВ в понеделник, за да подкрепи своята половинка Елена Йончева, кметът на София Бойко Борисов последва примера му с появяването си в сериала „Забранена любов” на Нова телевизия. Борисов се появява на благотворителен бал, който организира главната героиня на филма Анастасия Константинова, чиято роля се изпълнява от актрисата Диана Любенова, и е поканен в качеството си на кмет на София, съобщиха от пресцентъра на Нова. Освен Борисов в сериала ще участват и адреналинките от шоуто „Господари на ефира” Жана и Яна. Сергей Станишев от своя страна, който няколко пъти отказва да присъства на „Денсинг старс”, най-накрая реши да го направи, като всъщност избра най-важния за Елена Йончева момент. Тя е с най-малко точки и е най-застрашена от отпадане малко преди финала. Йончева се състезава с Орлин, Нети, Илияна Раева и Виолета Марковска. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама