НОВИНИ


Създават Държавна агенция „Електронно управление“

7 5045 10.06.2015
Създават Държавна агенция „Електронно управление“

Кабинетът одобри Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление”. Новата агенция ще се създаде на базата на дирекция „Електронно управление” на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, съобщават от пресцентъра на МС.


Държавна агенция „Електронно управление” ще има функции по издаване, налагане и контрол на политики, правила и добри практики в областта на електронното управление, стратегическо планиране и законодателни инициативи, бюджетно програмиране и контрол, координация на секторни политики и секторни и междуведомствени проекти. Агенцията ще поддържа централизирани регистри за нуждите на електронното управление, други централизирани регистри, държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация.

Концепцията предвижда създаването и на държавно предприятие „Единен системен оператор”, чиято основна функция е осигуряването на непрекъснатост във функционирането на ИКТ-системите в държавната администрация при зададено ниво на обслужване.

Държавното предприятие „Единен системен оператор” ще се занимава с разработка и интеграция на електронни услуги, делегирано управление на междуведомствени проекти, защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги, поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др.

Реализацията на предложения модел се очаква да намали чувствително разходите за електронно управление и да ускори въвеждането му.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама