МИНАЛО


Миков чества 133 г. от рождението на Георги Димитров

13 5569 14.06.2015
Миков чества 133 г. от  рождението на Георги Димитров

Председателят на БСП Михаил Миков, представители на ръководството на партията, стотици членове и симпатизанти на левицата отбелязаха 133-тата годишнина от рождението на Георги Димитров в родното му Ковачевци.


„Ковачевци е дало на България, на социалистическата партия, на международното работническо и комунистическо движение, на Европа и света един достоен българин. Българин, чието име е записано със златни букви не само в българската история, записано е със златни букви в онази борба, в която работниците, синдикатлните дейци, социалистите, комунистите, земеделците са водили в едни мрачни за Европа и света години” – с тези думи лидерът на БСП Михаил Миков се обърна към събралото се множество в Ковачевци. Той продължи, че Димитров е тръгнал оттук, от едно малко селце на България, за да стигне и да се чуе неговата дума в Лайпциг, за да звучат неговите речи и тогава, когато работниците от пернишките мини излизат, за да търсят правата си и тогава, когато Европа трябва да бъде защитена от фашизма и тогава, когато победена България във Втората световна война трябва да запази границите си.

 

„Днес, ние признателните потомци, хората, които разбират, че лявата идея е неизкоренима, отдаваме почит на него, но отдаваме почит и на всички онези, които през годините се борят за един по-справедлив и достоен живот, за един по-свободен и демократичен живот”, каза още председателят на БСП. Той припомни, че преди няколко дни в Ковачевци е бил зам.-председателят на Японската комунистическа партия, за да поклони на българина Георги Димитров. „Това го казвам за онези, които нямат чувство за национална идентичност, чувство за историчност; онези, които смятат, че историята може да бъде трита. Необходима ни е повече солидарност и задружност, за да спрем онези, които искат да късат страници от историята, да попречим да се разрушава направеното, да търсим повече справедливост за тези, които с труда си изкарват залъка си”, каза още Миков.

 

Той и кметът на общината Васил Станимиров откриха Етнографски център „Сурвакари”, създаден с европейски средства. Председателят посети и родната къща на Георги Димитров.

В тържественото отбелязване на годишнината участие взеха още: организационният секретар на НС на БСП Станислав Владимиров; председателят на Областния съвет на БСП – Перник Ненко Темелков, Венцислав Тодоров - председател на Общинския съвет на БСП – Ковачевци, Борис Цветков – председател на Български антифашистки съюз, председатели на общински съвети в област Перник, Георги Димитров – внук на Георги Димитров.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама