Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, през тази седмица е практически без промяна - покачи се от 1,311 на 1,312 пункта. От средата на април обаче ИТЦ падна с близо 15,9 процента, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на българските оранжерийни краставици пада с 16,2 на сто, до 0,96 лева за килограм. Цената на вносните доматите се понижава тази седмица с 2,6 на сто, до 1,20 лева за килограм. Оранжерийните домати поевтиняват с 1,1 на сто, до 1,76 лева за килограм. Зелето поевтинява с 12,1 на сто и се търгува на едро по 0,50 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 10.9 процента, до 0,82 лева за килограм. Зелената салата се продава по 0,28 лева за брой.
Ябълките поскъпват с 5,5 на сто и се продават по 1,35 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 9,9 на сто и се търгуват средно по 2,66 лева за килограм. Цената на ягодите се повишава с 8,6 на сто, до 2,39 лева за килограм. Черешите поевтиняват с 3,6 процента, до 1,88 лева. Кравето сирене се продава средно по 5,40 лв./кг, а кашкавалът "Витоша" поскъпва с 0,3 % се търгува средно по 10,18 лв./кг. Олиото поскъпва с 1,4 процента и се купува по 2,17 лева за литър. Каймата се продава средно по 4,74 лева за килограм. Пилешкото месо поскъпва с 0,5 процента и се продава по 3,85 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,8 на сто и се продава средно по 1,20 лв./кг. Брашното, тип "500", се търгува по 0,85 лева за килограм. Зрелият фасул се купува по 3,43 лв./кг. Яйцата се продават по 0,15 лева за брой на едро.