НОВИНИ


Калфин предложи да се намали възрастта за пенсиониране на миньорите

1 5031 15.06.2015
Калфин предложи да се намали възрастта за пенсиониране на миньорите
Ивайло Калфин

Вицепремиерът Ивайло Калфин предложи да се намали възрастта за пенсиониране на миньорите. Това стана ясно от негово изявление в Смолян.


 От 57 години, както е по сега действащия Кодекс за социално осигуряване, възрастта пада на 55 години. То е одобрено и от синдикатите, включително тези, представляващи миньорите. От сега обаче действително започва да се увеличава възрастта за пенсиониране. Министър Калфин припомни, че в последните 15 години, откакто е в сила тази пенсионна система, възрастта за миньорите е увеличена с осем месеца. В момента мъжете миньори с първа категория труд се пенсионират на 52 години и осем месеца. Министерството предлага тази възраст да расте с два месеца годишно докато се стигне до 55 години. Запазват се 10-те години стаж за миньорите, на 45 години, и възможността за още по-ранното им пенсиониране при закриване или съкращаване на мини.

 

Според министъра обаче, точно този регламент води до злоупотреби в бранша, защото много работодатели съкращават щатове, карат хората да се пенсионират и когато вече получат голяма пенсия, ги наемат обратно на работа в рудника, като им дават по-ниска заплата.

 

На практика пенсионната система финансира работодателя в минния бранш, бе категоричен Калфин. В Министерството вече има и регламент, свързан с пенсионните фондове, който цели да преодолее двегодишното прекъсване на пенсията при ранно пенсиониране, съобщи БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама