НОВИНИ


Янаки Стоилов: Важно е не само раждането на деца, но и отговорното родителство

16 5223 17.06.2015
Янаки Стоилов: Важно е не само раждането на деца, но и отговорното родителство
Янаки Стоилов

„Не можем да говорим просто за права на лица, които раждат деца, а за стимулиране на отглеждането на деца, когато това е съпроводено с отговорно родителство, не само биологичният факт на раждане на дете”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов по време на дебатите за Закона за семейни помощи за деца.


По думите му голяма част от поставените въпроси няма да бъдат задоволително решени само с предлаганите мерки, ако не се обсъди по-широко темата. „Необходимо е да се промени данъчното облагане и да се въведе семейно подоходно облагане”, заяви Стоилов и допълни, че това предполага и преминаване към прогресивно облагане.  
Янаки Стоилов подчерта, че с тези промени няма да е най-важен финансовият ефект, защото той няма да е значителен за бюджета. „Трябва да се ръководим от това, какъв е принципът на решението, а не рамката дали обхваща по-широк или по-тесен кръг от хора”, заяви депутатът от левицата.

Янаки Стоилов направи предложение, ако законопроектите или някой от тях бъдат приети на първо четене, да не се свързва подпомагането с навършването на пълнолетие. По думите му трябва да се установи правилото, че човек, който е родил дете, вече е придобил гражданска еманципация и не може да бъде третиран като дете и неговите родители също да получават помощи за него, ако е между 16 и 18 години. Зам.-председателят на левицата подчерта и че има случаи, с които бащата на детето е известен и дори се грижи за него, но не го припознава, за да попадне то в по-подходящ списък за социално подпомагане. По думите му трябва да се прецени къде е границата на това, което наричаме отговорно родителство и връзката между доходите на родителите и броят на децата, който те имат. „Трябва да се намери среда така, че да се насърчава създаването на деца, които да могат да бъдат отгледани, изучени и да станат пълноценни членове на българското общество”, категоричен бе Стоилов.

„Нека се запитаме и ние със заплатите, които получаваме, как взимаме по 30 лв. за отглеждане на дете. Има хора в България, които взимат по няколко хиляди лева заплати. Държавата трябва да концентрира политиката си върху тези, които се нуждаят от подпомагане”, заяви Янаки Стоилов. По думите му истинската социална справедливост и икономическата рационалност предполага да се разширява кръгът на лицата, които ползват помощи от държавата, но не до степен да се ощетяват тези, които имат нужда от подпомагане за сметка на уравняването, че всички трябва да получават една сума, която далеч не стига за отглеждането на дете. Според него ако хората с високи доходи, за които това не е помощ, се извадят от кръга на получаващи помощи, ще се увеличи абсолютният размер на средствата за подпомагане.  
„Моите виждания за подкрепата за семействата и децата в България се разминават с тези на министъра на труда и социалната политика – не включват спирането на 14 социални плащания”.  Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от левицата Георги Гьоков.
Той подчерта, че българската система за социално подпомагане се нуждае от редица структурни и законодателни промени, които да спомогнат, както за подобряване на обществените услуги, така и за оптимизирането на публичните разходи. По думите му перото за плащане на месечни помощи за деца до завършването на средното им образование е голямо и за 2015г. е 400 млн. лв., без това да носи адекватни резултати. По думите му липсва цялостна визия за семейна политика в страната и законопроектът на МС в никакъв случай не може да претендира да дава такава.

Като основни недостатъци на законопроекта Гьоков посочи: липсата на положителни мерки, а само такива с наказателен характер; предложените мерки няма да окажат значителен ефект върху детското благосъстояние, а други дори биха му навредили. „Явно целите на законопроекта не са оказване на ефект върху благосъстоянието, а вкарване в правия път на злоупотребяващите.  Според мен другият поход би бил много по добър”, заключи Гьоков.
 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама