СВЯТ


„Газпром” готви двоен скок на доставките на газ за Европа

0 4408 18.06.2015
„Газпром” готви двоен скок на доставките на газ за Европа

„Газпром” може да увеличи двойно преките доставки на газ за Европа през Балтийско море, като изгради две нови тръби до германския бряг с мощност 55 милиарда кубични метра годишно, съобщи компанията, цитирана от ТАСС.


Предвид намаления добив в европейските страни, както и световното увеличение на търсенето на газ, Газпром, Е.ОН (E.ON), Шел (Shell) и О Ем Ви (OMV) ще създадат скоро съвместна компания за осъществяване на проекта.

 

По-рано беше съобщено, че четирите компании са се споразумели да развиват газопреносните мощности за доставка на руски газ в Европа. Днес те подписаха меморандум за намерения, предвиждащ сътрудничество в проекта за създаване на газопреносна инфраструктура за преки доставки на руски газ за европейските потребители.

 

Газопроводът „Северен поток” е с мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно за износ на руски газ за Европа през Балтийско море. Оператор на проекта е съвместната компания „Норд стрийм” (Nord Stream AG).

 

Акционери в нея са руската „Газпром” с 51 процента участие, германските компании Винтерсхал (Wintershall ), дъщерна на БАСФ, и Е.ОН глоубъл комодитис (E.ON Global Commodities) с по 15,5 процента, както и холандската Газюни (Gasunie) и френската Же Де Еф Сюез (GDF SUEZ) с по 9 процента.

 

През 2014 година по „Северен поток в Европа” са доставени 36,5 милиарда куб. метра газ при мощност 55 милиарда куб. метра, припомня БТВ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама