Настъпи сезона на кайсиите. Те съдържат мощни вещества против стареене. Оранжевият цвят идва от каротеноидите – силни антиоксиданти , които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания , намаляват нивата на лошия холестерол и предпазват от рак.
Нашето тяло конвертира каротеноидите в бета-каротина във витамин А, който допринася за здрави очи , кожа, коса , венци и жлези.
Дългогодишни научни изследвания доказват, че кайсиите притежават най-високите нива и най-голямо разнообразие от каротеноиди от всяка друга храна. Те също са отлични в регенерирането на телесните течности и детоксикацията на тялото.
Витамин В17, който убива рака се съдържа в кайсиевите костилки. Те са били обявени за панацея за всички видове рак преди 35 години. Този компонент се съдържа в бадемите, горчиви бадеми, костилките на череши, праскови, сливи, в ябълковите семена, сорго, просо, ленено семе, леща, някои бобови култури, грозде, някои билки, както и много други продукти.