АРТ ДЖУНГЛА


Проф. Старчев съди Фандъкова заради паметника "1300 години България"

0 7209 22.06.2015
Проф. Старчев съди Фандъкова заради паметника "1300 години България"
Проф. Валентин Старчев

Авторът на паметника "1300 години България" проф. Валентин Старчев съди Столичната община. Това потвърди самият той пред БГНЕС. Той е решил да обжалва определението на първоинстанционния съд, което е в полза на решението на Столичната община да демонтира монумента от градинката пред НДК.


Авторът на паметника каза още, че по-горната инстанция на "Темида" закъснява с решението си по казуса и ще коментира повече по темата след произнасянето на магистратите. Проф. Старчев не разясни и кога се е провело заседанието по делото.
Столична община иска да възстанови на мястото на паметника "1300 години България" мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, а монументът да бъде преместен в Музея на София.

Самият скулптор коментира тази идея по следния начин: "Събарянето на паметника пред НДК и неговото преместване е невъзможна идея. Той трябва да бъде разрушен, фигурите да бъдат премахнати, да се монтират на някакво друго место, което е извън смисъла му на паметник за 1300 г. България. А този паметник е в името на България, навършила 1300 г., нито е за политическо време, нито за политическа партия. Само че това никой не иска да го разбере и взима безумни решения".

 
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама