ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 16 декември

0 3915 15.12.2008
Пресата на 16 декември

Вестниците пишат за гоненията на любовници от офиси на властта; за икономиката - с висок растеж за последно; за това, че Симеон може да си прибере каляските и терлиците; за бизнеса, увеличаващ заплатите.


 

Икономиката - с висок растеж за последно, осведомява Дневник.

Българската икономика изненада със сравнително висок икономически растеж за третото тримесечие - 6.8% на годишна база благодарение на силното потребление и добрата земеделска реколта, но първите сигнали за негативното влияние на световната криза вече са налице. Това стана ясно от официалните данни на Националния статистически институт за ръста на брутния вътрешен продукт на страната, основен показател за това как се развива една икономика. Постигнатите резултати наистина са по-високи от предварителните изчисления, които сочеха 5.6 на сто растеж. Темпът обаче се забавя спрямо предходните две тримесечия на годината, когато ръстът беше съответно 7 и 7.1%. Прогнозите на икономисти са и че страната се радва на толкова висок растеж за последно за идващите поне две-три години. Бъдещето изглежда несигурно и заради високия дефицит по текущата сметка, който продължава да расте между юли и септември на фона на задълбочаващ се спад на преките чуждестранни инвестиции. 

Бизнесът увеличава заплатите, твърди Дума.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев догодина 57% от работодателите предвиждат увеличаване на заплатите на служителите си въпреки кризата. Това са показали резултатите от проучване, направено от камарата. Всеки втори работодател в страната страда от липсата на работна ръка, а над 30 процента от бизнеса смята да инвестира в квалификация на персонала си. Между 10 и 20 на сто ръст на заплатите може да очакват квалифицираните служители. 57 процента от работодателите ще вдигнат възнагражденията на добрите си кадри, а 36 процента от тях ще инвестират в допълнителното им обучение. Заместник социалният министър пък съобщи, че средната работна заплата през 2009 г. се очаква да е 600 лева. 

Гонят любовници от офиси на властта, информира 24 часа.

Топчиновници не могат да работят заедно с любовниците си. Това предвиждат поправки в 14 закона, написани от правосъдното министерство. Промените забраняват в една и съща служба да се трудят и съпрузи, родители и деца, братя и сестри, лели, чичовци и племенници, първи братовчеди, за да няма конфликт на интереси. Забраната важи за шефовете на БНБ, здравните каси и НОИ, за Сметната палата и членовете на ЦИК. Финансови инспектори, служители на МВР и митниците също няма да делят офис с роднини и близки. Висши държавни чиновници ще бъдат уволнявани при конфликт на интереси. Това предвиждат промени в 27 закона, предложени от правосъдното министерство. Приемат ли се, повече няма да се стига до абсурдния казус с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Дори и след като се установи, че фирми на двамата му братя са сключили договори с фонда, властта не го уволни, а изчака той да даде оставка, защото законът не предвижда изгонване заради конфликт на интереси. В бъдеще топчиновниците ще бъдат освобождавани, ако се установи конфликт на интереси. Достатъчно е началниците или органите, които са ги избрали, да издадат наказателно постановление и то да е влязло в сила, т.е. окончателно. Правосъдното министерство е изготвило поправки и в други 14 закона, с които се забранява на висши чиновници да работят заедно с любовниците си. Заплата от една и съща служба няма да получават не само двойки, които живеят без брак, но и съпрузи, родители и деца, братя и сестри, лели, чичовци и племенници, първи братовчеди.

Регулаторът ще намали наполовина исканата нова цена на природния газ, смята Дневник.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е готова да намали наполовина исканото от "Булгаргаз" повишение на цената на природния газ. Регулаторът предлага от 1 януари догодина синьото гориво да поскъпне с 11.79% до 602.17 лв. за 1000 куб. м вместо с 21.3%, както настоява газовата компания. През следващата седмица комисията организира обществено обсъждане и изслушване на газовата компания. Изчисленията са направени при запазване на посочените от компанията параметри, като са отчетени поскъпването на долара, поевтиняването на мазута и газьола на международните пазари за последните девет месеца и възможностите за използване на природен газ от хранилището в Чирен, се посочва в съобщението на ДКЕВР. В предложената цена е включена и печалбата за газовата компания от 3%, определена според наредбата за определяне на цените на природния газ.

Според новия закон за културното наследство: Симеон може да си прибере каляските и терлиците, оповестява Новинар.

Златна каляска, мечове, жезли, сребърни и златни прибори, принадлежали на династията Сакскобургготски, могат отново да станат собственост на неин представител. Според новия законопроект за културното наследство, подготвян за второ четене в парламента, всеки, който притежава документ за собственост върху дадена културна ценност, ще може да предяви претенции към нея, дори и тя да е в музей. Текстовете от законопроекта, които регулират собствеността върху културни ценности, изискват от гражданите да декларират своите културни ценности и ако сред тях има такива с национално значение, да предоставят документ за собственост. Ако те изпълнят тези изисквания ценностите стават техни. Така Симеон Сакскобургготски трябва само да предостави документи за наследство и опис на дворците на баща си и дядо си, за да поиска връщането на множество ценни предмети на царското семейство. Само кухненските прибори на династията, съхранявани в Националния исторически музей, са 2817. В НИМ се съхраняват и реликви като бебешките терлички на Симеон Сакскобургготски, семейни бижута и дрехи.  

Депутатите от "Гергьовден" напуснаха ОДС, известява Новинар.

Народните представители от "Гергьовден" Любен Дилов–син и Ася Михайлова вчера напуснаха парламентарната група на ОДС. Двамата депутати ще се присъединят към групата на Българския народен съюз в Народното събрание. Тази парламентарна група до вчера наброяваше 9 души, след като миналия петък Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов напуснаха, а месец по-рано от там се отделиха и представителите от ССД на екскмета Стефан Софиянски. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов обаче заяви, че Мозер и Върбанов не са подали официално заявление за напускане на БНС. Според него Мозер била в САЩ и още умувала върху този ход, а Върбанов бил "в нелегалност”. След присъединяването на двамата народни представители от "Гергьовден" БНС вече е от 11 депутати и пресече бариерата за необходимия минимум членове от 10 народни избраници. Същевременно в БНС беше взето решение групата да се преименува на група „Напред”. Депутатите от "Гергьовден" коментираха, че влизането им в парламентарната група на ‘Напред” няма да наруши представителността на вота на гражданите, тъй като напусналите БНС депутати са избрани от Плевен и Бургас, а Ася Михайлова е също депутат от Плевен, а Любен Дилов-син пък е от Бургас. 

Оценяват болници по риск за здравето, пише 24 часа.

37 000 души умират заради грешка годишно в ЕС, съобщи здравният еврокомисар Андрула Василиу в Брюксел вчера. Те стават жертва на болнични инфекции, неправилни диагнози и предписани лекарства или на несръчността на хирурзи. ЕС ще въведе общоевропейски индикатори за оценка на риска за здравето, по които ще се оценяват болниците, но засега няма да са публични, защото “искаме да започнем с добро”, каза Василиу. Всеки 20-и пациент, или 4,1 млн. души годишно били заразявани с инфекции в болниците, където стафилококи и ентеробактерии са най-честите зарази, съобщи Еврокомисията. Така всеки 3-и пациент получава в добавка инфекции на отделителната система, а една четвърт - на дихателните пътища. Един от 5-има оперирани има усложнения при зарастването на раните, а 1 от 10 - сепсис. Лошите условия и неправилното лечение са причина за удължаване на престоя в болниците, което струва допълнително около 5,5 млрд. евро на здравните бюджети годишно. Отделно щетите от допълнителните болнични, които ползват жертвите, се изчисляват на поне 1,37 млрд. евро. В момента средната цена на еднодневен престой в болница в ЕС е € 334. В България той е най-евтин – 38 евро, а във Великобритания е около 830 евро. Според проучване, публикувано вчера, около 10 на сто от пациентите получават различни страдания вследствие на приложеното им лечение. Смята се, че 20-30 на сто от тези инциденти могат да бъдат избегнати, тъй като се дължат на системни грешки, а не на некомпетентност или небрежност на медицинския персонал. Отлично е обслужването в болниците в Дания, Белгия, Холандия и Великобритания, посочва комисията, изтъквайки, че нивото на безопасност силно се различава в ЕС. Като “много добро” се оценява то в Германия, Словакия и Чехия. В България, както и в още 7 държави като Испания, Швеция, Франция, Австрия и Португалия, се смята, че безопасността на пациентите е “добра”. В Словения, Гърция и Кипър тя се преценява като “слаба”. Стряскащата статистика принуди еврокомисията да вземе мерки, като на първо време те ще са доброволни, за да окуражат болниците да подобрят хигиената, докладването на лекарските грешки и да подобрят превенцията. Ще се поощрява съобщаването за неправилно лечение, което няма непременно да влече наказание за персонала, а ще се използва като опит. Пациентите ще могат също да търсят компенсации, когато смятат, че са погрешно третирани. При това няма да се налага да се отнасят непременно до съда. Освен това те ще могат да получават информация за потенциални рискове както от интернет, така и от лекарите и дори в аптеката. Здравните власти ще трябва да разработят инструкции за хигиена и за контролни прегледи на пациентите и да отделят повече пари за борба с бактериите. 

Посолствата се размирисаха, установява Стандарт.

БГ посолствата се размирисаха. Хаос, далавери и пълно безхаберие лъснаха от доклад на Сметната палата. Шампиони по афери са мисиите ни във Варшава и Москва. Години наред дипломатите ни давали под наем и продавали държавни имоти без документи. 1 млн. лв. наеми не са събрани от наши имоти във Варшава. Данните са към 2000 г., когато посланик там е Александър Йорданов, съобщи Външно. Седесарят не бе открит за коментар. В Москва пък 1,4 млн. рубли стоят блокирани от 80-те години в две сметки на "Внешэкономбанк" и никой не знае защо. Дипломатите ни въртели далавери и с произведения на изкуството, нямали лимити за гориво. От Външно отрекоха обвиненията. Прокуратурата погва посланиците веднага щом получи документите от Сметната палата, съобщи обвинителят Валери Цветанов. 

500 000 SMS-а за “Биг брадър 4”, изчислав Дневен Труд.

Малко над 500 000 SMS-а по 1,20 лв. всеки бяха изпратени за 3 часа и 15 минути във финала на “Биг брадър 4” по Нова тв в неделя вечерта, съобщиха от екипа на шоуто вчера. Общо за последната седмица близо 1 млн. души са гласували за своя любим съквартирант поне веднъж, уточниха от медията. За сравнение за 2 седмици, откакто стартира благотворителната кампания “Българската Коледа”, са били пратени почти 4 пъти по-малко - 264 470 SMS-а. По данни на пийпълметричната агенция ГФК средно 1,101 млн. българи са гледали финала от къщата в софийското село Нови хан в неделя. След 22,30 ч, когато в “Биг брадър 4” останаха само Георги Алурков и Наталия Михайлова, зрителите на Нова тв са стигнали 1,383 млн. души. Средно 662 000 души пък предпочетоха да гледат приключенията на “Тримата мускетари” в едноименния филм по Би Ти Ви същата вечер. В крайна сметка феновете на шоуто решиха с 300 000 лв. в банкноти от по 100 лв. в прозрачно куфарче от къщата да излезе градинарят Георги. За него са били изпратени малко над 300 000 от SMS-ите, казаха от предаването. Над 60% от зрителите, гласували на финала, са дали своя вот за него. Левчетата, пратени от зрителите, обаче далеч не са единственият източник на печалби за Нова тв и продуцентите от “СИА адвъртайзинг”. По груби сметки от реклама по време на “Биг брадър 4” медията трябва да е получила приход около 25 920 000 лв. (с ДДС). Изчисленията са правени при 120 часа общо ефир и ако излъчването на “Биг брадър 4” е успяло да привлече всичките 12 минути, разрешена реклама за час. Цената е за рекламен спот от 30 секунди от 7500 лв. без ДДС, като не са взети предвид евентуалните отстъпки. 

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама