НОВИНИ


От 1730 патрона, използвани от „Ислямската държава”, 63 са от България

0 5599 24.06.2015
От 1730 патрона, използвани от „Ислямската държава”,  63 са от България

От 1730 патрона, използвани от „Ислямската държава”, 63 са от България. Това сочи проверка на организацията за изследване на оръжия в райони на конфликт – Conflict Armament Research (CAR), цитирано от Център за Близкоизточни изследвания. Скандалното е, че българските власти старателно укриват факта, че терористите използват българско оръжие и амуниции.


 През лятото на 2014 г. организацията изготвя доклад на базата на посещенията си в Сирия и Ирак и откритите на териториите им боеприпаси. В документа се посочва, че е много вероятно всички описани в него муниции да са използвани от терористичната организация „Ислямска държава”. Причините за това са две: първо, проучването е извършено много скоро след като в посетените обекти са се водили сражения и второ, по време на осъществяването му CAR си сътрудничи тясно с местните формирования, участвали в битките срещу „Ислямска държава”.  

 

Докладът е публикуван за първи път през октомври 2014 г. и е част от проекта на Европейския съюз „Ай трейс” (Решение 2013/698/ОВППС на Съвета), чиято цел е да предоставя на разработващите политиките лица точна и потвърдена информация относно незаконното разпространение и трафика на конвенционално оръжие и боеприпаси. Съгласно решението именно на CAR се възлага техническото изпълнение на проекта, средствата за който се осигуряват чрез съвместно финансиране от страна на организацията.

 

По време на проверките в Сирия Conflict Armament Research работи заедно с кюрдските Отряди за народна отбрана. С тяхна помощ са документирани мунициите, пленени по време на битките срещу „Ислямска държава”, основно близо до Айн ал-Араб и Рас ал-Айн. В Ирак организацията си сътрудничи със силите Пешмегра от регионалното правителство на Иракски Кюрдистан, за да опише използваните патрони, открити в отнетите от „Ислямска държава” територии.

 

Изследвани са 1775 боеприпаса, намерени в периода 22 юли – 15 август 2014 г. По четиридесет и пет от тях маркировката е неясна или самите патрони са увредени, което прави идентификацията на производителя невъзможна. По тази причина в доклада са описани само 1730.

 

Откритите боеприпаси са произведени в 21 страни за период от близо 70 години (1945-2014 г.), като преобладават изработените през 70-те и 80-те години на XX век, както и след 2000 г.

 

Прави впечатление, че в документа се споменава и името на България. От всичките 1730 патрона 63 са произведени в нея, което я нарежда на седмо място (шестте държави преди България са съответно Китай, Съветският съюз, САЩ, Руската федерация, Сърбия и Румъния).

 

Една десета от изследваните боеприпаси са произведени през 2010 г. или след това. Повече от половината от тях са с произход Китай или България.

 

От патроните, произведени за периода 2010-2014 г., 47 са с български произход – показател, по който страната е на първо място.

 

От произведените след 2010 г. боеприпаси, тези с калибър 5,56 x 45 mm са на второ място по разпространение. Това е стандартен натовски калибър, използван от иракските сили за сигурност и армия.

 

Именно от този вид са произведените през 2008 г. патрони на казанлъшкия завод „Арсенал”, намерени при инспекция на огневи позиции между иракските селища ал-Куейр и Хуейра. Първоначално те са контролирани от „Ислямска държава”, а впоследствие са завзети от силите Пешмерга на 10 август 2014 г. Експертите на CAR посещават мястото два дни по-късно – на 13 август 2014 г.

 

В доклада се посочва, че целта на теренната работа в Ирак и Сирия е да се направи преглед на физическите доказателства от мунициите, иззети от силите на „Ислямска държава” или събрани от бойното поле, за да се представи по-пълна картина за вида и произхода им. Ясно се казва също, че при липсата на други доказателства, все още не е възможно да се вмени отговорност на конкретна държава за снабдяването на „Ислямска държава” с тези боеприпаси или да се документира хронологично цялата схема на износа, прехвърлянето, контрола и собствеността на описаните муниции.

 

Организацията, направила изследването е неправителствена, регистрирана във Великобритания през 2011 г. Тя работи на терен в действащи конфликти като тези в Либия, Сомалия, Южен Судан и Сирия. Основният й предмет на дейност е документирането на оръжие по местата на неговото използване, за да се проследи кои са производителите и доставчиците му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама