ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 декември

0 3916 16.12.2008
Пресата на 17 декември

Вестниците пишат за това, че студентите се събудиха; за коледните премии на депутатите; за плана “Станишев” – инжекция за бизнеса(?); за новия софийски център.


 

Студентите се събудиха, смята Новинар.

Нов студентски протест ще се състои в петък, стана ясно по време на дискусия за положението в Студентски град. Шествието ще тръгне от квартала, а като крайна точка е обявено Народното събрание. Причина за студентските шествия и искания стана инцидентът с 20-годишния Стоян Балтов от Сливен, който беше пребит до смърт на 5 декември пред дискотека в района. Студентите искат разследване на виновните институции, които са допуснали инцидента, както и отчет от МВР и прокуратурата за действията по разследването и достъп до видеоматериалите от вечерта на убийството. Друго искане е кварталът да стане държавен. Освен това студентите настояват да има строг контрол за паркирането на автомобили.

Не си трайте, ако ви ритат в Студентския град, апелира Дневен Труд.

“Много съм притеснена като човек и прокурор, че насилието като че ли стана форма на живота в държавата ни. Ние свикнахме с този факт и той все по-малко ни притеснява. Безпричинните побои върху бездомници, немотивираната агресия в училищата, нападенията в квартала по тъмно, насилията в семействата, те са ежедневие”, казва в интервю за “Труд” Малена Филипова, шеф на Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Нейният син също е бил пребит безпричинно на улицата, само защото говорел на немски с германка в една дискотека. Според Малена Филипова доверието в полицията е много ниско, но хората не вярват и в прокуратурата. Така недоверието ни завърта в омагьосан кръг и няма как да се реагира на тези престъпления, защото няма попаден сигнал за тях.

Новият НПК – крачка напред две назад, коментира Дневен Труд.

Нито униформената полиция ще разследва леки престъпления, нито шофьори, нотариуси, доктори и др. ще освобождават постове, ако срещу тях е започнало наказателно преследване за престъпления, свързани с дейността и професиите им. Няма да се връщат крадените коли на гражданите след откриването им от полицията. Те ще продължават да ръждясват с години в РПУ-та като веществени доказателства. Така повечето от първоначалните идеи за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които имаха за цел да отговорят на реални обществените безпокойства, бяха отхвърлени от депутатите при гласуването на второ четене на промените в НПК. Предложенията се препънаха най-вече в правната комисия, а някои от тях получиха отпор и от вътрешната комисия.

Коледни премии си раздават депутатите, научил е 24 часа.

Седмица след голямото пушене на полицаите за 13-та заплата и достойни условия на труд, депутатите очакват своите коледни премии. На последния за годината председателски съвет шефовете на парламентарните групи ще решат окончателно дали и колко пари ще си разпределят избранниците. Неофициалните сондажи между управляващите и опозицията показали, че няма противници на идеята. Това не е 13-та заплата, защото такава няма предвидена, а спестени от самият парламент средства, коментира лидерът на червените депутати Ангел Найденов. Става дума за средства събрани от глоби за отсъствия от заседания и комисии, както и други икономии. Те всяка година се разпределят по този начин, уточни той.

Пламен Орешарски: Хем 20% ръст на заплати, хем в евро - не става, цитира 24 часа.

Не очаквайте бюджетът да противодейства на всички компоненти на кризата. Ако това бе възможно, да го бяха направили досега водещите икономики в света. Важното е бюджетът да предпостави макроикономическата и финансовата стабилност, да засили инвестиционната си насоченост и да повиши гъвкавостта на социалните програми. Подобни цели са постижими, твърди в интервю за “24 часа” министърът на финансите Пламен Орешарски. Най-простият, но показателен пример – това не става с над 20% ръст на реалните заплати, какъвто бе случаят в последната година. Ние не сме единствената страна-челнка, която не е въвела еврото, но никъде не се води подобен истеричен дебат, категоричен е Орешарски.

Планът “Станишев” – инжекция за бизнеса, оповестява Стандарт.

Финансова инжекция ще получи бизнесът по време на кризата. Кабинетът дава по 120 лв. за всеки работник, който бъде оставен от шефа си на 4-часов работен ден. Това предвижда антикризистният план “Станишев” през 2009 г. Премиерът го представи пред студентите от УНСС. По половин минимална заплата ще е държавният бонус. Той ще се дава 3 месеца на фирми, които са принудени заради кризата да намалят производството и работното време. За целта в хазната са заделени 27 млн. лева.

Премиерът ще търси изгубените пари в Брюксел, твърди Дневник.

Премиерът Сергей Станишев в четвъртък ще замине за Брюксел, за да се срещне с председателя на ЕК Жозе Барозу. Очакванията на източници, близки до министър-председателя, са, че от срещата „ще прозвучат позитивни послания“. Новината за неочакваното посещение, което Станишев предприема по своя инициатива, идва след поредица остри негови изказвания по адрес на Еврокомисията, обвинена в прилагане на „двоен стандарт“ към България заради спирането на 220 млн. евро по ФАР. Станишев и Барозу ще имат работен обяд, уточни говорителят на ЕК Марк Грей. Източник, близък до Станишев, прогнозира обаче, че след срещата може да се очаква Еврокомисията да възстанови спрените плащания по предприсъединителните програми ФАР и ИСПА, като постави условие срещу това да удължи с година наблюдението по „Правосъдие и вътрешен ред“.

София строи нов център от 2010 г., информира Пари.

До средата на 2010 г. ще започне строежът на новия правителствен комплекс по столичния бул. Цариградско шосе, който се очаква да оформи втори център на София. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски след среща с шестимата участници в конкурса за концепция на многофункционалния комплекс. Проектантите, а след това и изпълнителите ще бъдат избрани с международен конкурс. Изграждането на целия проект ще отнеме 10 години, каза Димчо Михалевски.  

Затварят единствената клиника по химиотерапия в столицата, пише Монитор.

Единствената клиника по химиотерапия, която се намира в Специализираната болница за активно лечение по онкология, е закрита, а хабилитираните специалисти, голяма част от които са и университетски преподаватели, са разжалвани до обикновени ординатори и лекари терапевти, съобщиха лекари вчера. Промените са се случили в петък със заповед на директорката на лечебното заведение доц. Петранка Троянова. Ден по-рано, на 11 декември, медицинският съвет категорично се изказва против преобразуванието, като по този начин той препотвърждава позицията на научния съвет от 9 декември, който също е против новата структура. Засега хората в клиниката по химиотерапия все още работят и не връщат пациенти. Напрежение тегне обаче в медицинските кабинети. Онколозите, медицинските сестри и помощният персонал са изнервени до крайност, установи репортерска проверка на "Монитор".  

„Булгаргаз” нанесъл щети за 40 млн. лв., оповестява Дума.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов съобщи вчера, че “Булгаргаз” е ощетил държавата с над 40 милиона лева, като е внесъл по-скъп руски газ вместо по-евтин от хранилището в Чирен. Дружеството не е изпълнило нареждането на регулатора да изтегли около 200 млн. куб. м евтин газ от хранилището в Чирен за последните три месеца на годината, а е предпочело да внесе от Русия по-скъпо гориво. Така дружеството е ощетило държавата с 40-44 млн. лв., категоричен е шефът на регулатора. По думите му санкцията за “Булгаргаз” може да достигне максималната сума от 1 млн. лв. Нарушението на газовата компания може да бъде разследвано и от прокуратурата. По-късно министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че в действията на българската компания няма нищо престъпно.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама