ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 18 декември

0 4013 17.12.2008
Пресата на 18 декември

Вестниците пишат, че се издирва депутатското *in vivo*; за подигравката на депутатите с техните премии; за цените на жилищата, които поемат надолу.


 

Депутатите ни се подиграха, гневен е Стандарт.

240 депутати ни се подиграха. Без да им мигне окото, те си разделиха 690 000 лв. 13-ата заплата на народните слуги е малко над 2 бона. Това реши вчера председателският съвет в НС, въпреки че цяла седмица парламентаристите се кълняха, че няма да си раздават бонуси. Това става ден след гаврата с парите за ин витро на 270 000 бездетни семейства. Час по-късно депутатите тотално се оляха. Червени и сини започнаха един през друг да обещават, че ще дарят парите на забавачки и домове за сираци. Това обаче щяло да стане като видят какви суми ще получат. Коледната премия скара БСП. Шефовете на групата скочиха срещу раздаването на суми в кризата. Искаме си парите, тропали по масата редовите депутати. Опозицията угодно замълча. Единствено независимите Стела Банкова и Минчо Христов обявиха решението за позор. 

Издирват депутатското in vivo*, твърди Монитор.

Последният скандал от здравната комисия, свързан с изпусната от депутат реплика "Като не можеш in vitro, ела да ти направя едно in vivo", разбуни духовете вчера в парламента. След извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване вчера, което продължи повече от час, остри реплики си размениха председателят на комисията доц. Борислав Китов и депутата от НДСВ Антония Първанова. Разярен от твърденията на царистката, че той е казал репликата "Стига с това in vitro, in vivo", Китов обяви, че предоставя на медиите пълния аудиозапис от въпросното заседание, ще подпише декларация за проверка дали е манипулиран и ще сезира комисията по парламентарна етика. "Антония Първанова лъже най-нагло по типичен за нея начин", отсече председателят на здравната комисия. Според него тази реплика му е сложена в устата и той може да докаже, че не е изричал такова изречение. 

Доц. Борислав Великов: Шегата беше към мене, цитира Монитор.

Шегата за ин виво беше отправена към мен от колегата Емил Константинов от Коалиция за България. Това призна вчера народният представител от Българска нова демокрация доц. Борислав Великов след извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. След близо седмица, откакто се разгоря този скандал, той разказа, че преди да се изкаже, Константинов се е майтапел, че Великов е пробвал повече ин виво, отколкото ин витро. Депутатът от опозицията обаче допълни, че не може точно да си спомни шегата, като изтъкна, че с Константинов често се майтапят, понеже са от един и същи избирателен район. "Това е едно приятелско намигване. Не знам защо жената се е разплакала, нека да каже. Не знам и защо е останала с впечатлението, че е имало подхвърляне към нея", коментира още Борислав Великов. 

Съдът невинен за Маргените, отчита Дневен Труд.

Съдът няма вина за блокиралия процес срещу Маргените и за излъганите обществени очаквания за правосъдие спрямо тях. Напротив, съдия Лада Паунова е направила всичко възможно делото да се гледа без забавяне. Това е заключение на Висшия съдебен съвет (ВСС), който провери как се е развивал емблематичният процес. Резултатите бяха докладвани вчера от Стойко Стоев. Той обаче не скри: делото е в задънена улица и не е ясно кога ще бъде възобновено. Обстойно проверихме всички издавани болнични листове и медицински документи - заболяванията са описани съвестно и изглеждат наистина сериозни, отчете Стойко Стоев. Не приемам, че лекарските заключения са празнословни и процесът се протака нарочно, категоричен е той. “Глупости! Кой е умрял от гръдна жаба?!”, избухна Вельо Велев от ВСС. “Абсурдно е заради исхемична болест на сърцето - едно разпространено заболяване, някой да не може да се явява в съда. Както не мога да приема и че дисковата херния пречи на присъствието в залата ”, допълни той. От дискова херния страдаше Красимир Маринов.“Като са извършили престъпления, трябва да понасят и неудобства. Стига с тази куртоазия!”, заключи Велев.

И пият и бият в града на греха, свидетелства 24 часа.

Четирима пияни полицаи буйствали и налетели на бой на охраната на дискотека "Ориент 33" в Студентски град. Инцидентът станал около 3 ч в нощта срещу вторник. Пазителите на реда били арестувани на място от свои колеги след пиянския скандал. Охранителна камера пред заведението в града на греха заснела как полицаите псуват, блъскат гардовете и се опитват да влязат в дискотеката. Записът е иззет от Седмо РПУ, разказа управителят на заведението. Инспекторатът на МВР разследва 3-ма служители на Охранителна полиция от IV РПУ в София и полицай-стажант в СДВР, които участвали в пиянски скандал. Те са временно отстранени от работа. Полицаите опитали да влязат в заведението малко след 3 ч, но били видимо много пияни и охранителите отказали да ги пуснат. Пазителите на реда побеснели и започнали да се карат с охраната на заведението и да ги бутат, разказали очевидци. Най-активен бил един от тях, който псувал и блъскал гардовете. Щом видели, че проблемът на входа се разраства, охранителите в дискотеката се обадили на дежурния в МВР и извикали патрул на 7-о РПУ. Пияните служители на полицията били откарани в районното управление, където е установено, че не са били на работа по време на инцидента. 

Бюджет 2009 - фаворитите са същите и по време на криза, анализира Дневник.

Парламентът в сряда прие окончателно бюджет 2009 47 дни след внасянето му от правителството и почти без промени въпреки анонсите от представители на управляващите, че са необходими корекции заради икономическата криза. Антикризисните предложения на работодатели, опозиция и анализатори да се намалят социалните осигуровки и ДДС, за да останат повече пари в бизнеса и гражданите и да се стимулира вътрешното търсене, почти не бяха разисквани в пленарната зала. Буферите срещу по-неблагоприятното развитие, в което дори финансовият министър Пламен Орешарски вече не се съмнява с анонсите си за двойно по-нисък икономически ръст от заложения, остават бюджетния излишък от 2.2 млрд. лв., който може да се стопи напълно при необходимост, и правото на правителството допълнително да свива разходите. Само два дни бяха нужни на депутатите от мнозинството, за да одобрят последните договорености, постигнати на срещата на тройната коалиция на 5 декември. Народните представители не промениха макрорамката и първоначалните разчети за приходите и разходите. Текстовете, минали през бюджетната комисия, почти не се обсъждаха в пленарната зала, изказваха се предимно вносители на отхвърлени предложения и опозиционни лидери. 

Завърнаха се нашите военни от Ирак, съобщава Дума.

Мисията в Ирак беше изпитание за Българската армия, решението за участие, взето през 2003 година, не беше лесно политически. До 2005-а дадохме и много скъпи жертви - 13 български войници и офицери загинаха. Това каза премиерът Сергей Станишев вчера на пресконференция, след официалното посрещане на последния български контингент. Премиерът напомни, че след преговори с американците на сегашното българско правителство е договорено новото участие на армията ни в хуманитарна мисия, в която не сме дали жертви, а сме възстановявали училища и болници, обучавали сме специалисти за иракската армия. Според Станишев за участието на военните ни в мисията сме получили висока оценка за добре изпълнените задачи и проявен професионализъм. Последният български военен контингент от Ирак се завърна вчера със самолет, който кацна на летище София. Военнослужещите бяха посрещнати с военни почести. Беше предвидено министър-председателят да се ръкува с всеки поотделно, но бръснещият студен вятър попречи. Под влияние на силните емоции Станишев употреби обръщението "другарки и другари", което напомни за силата на бойната дружба и взаимопомощ в тежки моменти. 

Токът на царските безумия, коментира Новинар.

„Ало, ало! ВиК-то ли e? А, Енергото значи сте! И на вас да ви… майката!” Тази непреходна класика остава най-точната илюстрация за народната любов към комуналните услуги и съответните им оператори. Но пък „каквото човек сам си направи, никой друг не може” най-точно описва как бащите на българската приватизация на ЕРП-та превърнаха чуждестранните инвеститори в местни феодали, а българските граждани – в крепостни селяни, чиито деца и внуци ще бъдат до гроб техни длъжници. И колкото и да боли – ще трябва да си признаем, че Парижкият арбитражен съд правилно отсъди 12 млн. евро в полза на ЧЕЗ. Защото в приватизационната стратегия и последвалия договор за продажба на ЕРП-та, правителството на Сакскобургготски и приватизационният му екип, предвождан от напористата и вече бивша вицепремиерка и министърка на икономиката – г-жа Лидия Шулева, всъщност минираха сметките ни за ток. Първо, царските калпазани гарантираха норма на печалба – 16%. Тя е основната причина и за тримесечните сметки, които са чист аванс за услуга, която още не сме ползвали. Безобразията с надвзетите суми за повторно включване са също пряко следствие от горното безумие. 

16,6% скок на парното от януари, информира 24 часа.

Парното в София да поскъпне с 16,6% и един мегаватчас от 1 януари да струва 79,67 лв. без ДДС. С данъка то ще излезе 95,60 лв. Това предлагат експертите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. До края на декември плащаме топлото в София за 82 лв. с ДДС за мегаватчас. Ако досега за 2 мегаватчаса, колкото е ползването на топлинна енергия за един среден апартамент в студен месец, софиянци плащаха 164 лв., то сметката за януари ще излезе с близо 30 лв. отгоре. Откакто газовите спецове на регулатора сметнаха, че газът трябва да поскъпне с 11,79%, в сградата на "Дондуков" два дни изчисляват на елки и лаптопи с колко да стане по-скъпа зимата. Обсъждането там било на висок тон, научи "24 часа". Имало настояване цената на топлото да скочи с над 20 на сто. 

Цените на жилищата поемат надолу, прогнозира Дневник.

Цените на жилищата, които се строят тепърва, ще стават все по-ниски, поевтиняване ще има и при готовите апартаменти, особено в кварталите без инфраструктура, прогнозираха инвеститори в сектора. След години на движение само нагоре сега въпросът вече е не дали цените ще падат, а с колко, смятат представители на агенции за имоти. Според обявите в сайта topimoti в софийските квартали "Манастирски ливади" и "Малинова долина" например вече се предлагат готови жилища по 800 евро за кв.м, допреди месеци цената на зелено там беше 1200 евро. Още по темата: Кризата връща на мода малките градски кооперации Коментар на Дневник: Обратно в реалността По-ниските цени на новите проекти са заради спада на материалите, горивата, труда и почти двойното поевтиняване на земята, единодушни са предприемачите.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама