ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 19 декември

0 3799 18.12.2008
Петъчната преса на 19 декември

Вестниците пишат за окървавената “Амнезия”, която била сергия; за това, че погнаха кмета на Галеви; за хайката за Таки; за това, че Станишев чу и от Барозу това, което не искаше.


 

Доц. Атанас Щерев: Д-р Антония Първанова не е почтена, цитира Дневен Труд.

“Антония Първанова постъпи непочтено по много показатели в историята с обидната реплика * in vivo*. Не може колегите Лъчезар Иванов, Симеон Василев и Антония Първанова да твърдят, че са чули, пък после да увъртат. Като са чули този човек, да го кажат”, заявява в интервю за “Труд” депутатът от БНД доц. Атанас Щерев. Според него жълтата депутатка има гнили цели, тъй като е дала в последния момент два законови текста, свързани с фонда “ин витро”. В тях е описано как ще се сключват договори с търговски фирми, продаващи лекарства. Доц. Щерев твърди, че от пациентската организация “Зачатие” са му казали, че са били използвани от г-жа Първанова, за да прокара в определена насока фонда, а от правния отдел на парламента са заявили, че тези два текста са конфликт на интереси и създават възможности за корупционна практика.

Окървавената “Амнезия” била сергия, установява 24 часа.

Дискотеката “Амнезия”, пред която бе убит студентът Стоян Балтов, е всъщност сергия. Такова разрешение имат собствениците, сред които е и певицата Елвира Георгиева. Иначе теренът бил отреден за озеленяване и параклис според устройствения план, обяви главният архитект на София Петър Диков. Собствениците на “Амнезия” са получили разрешение за “модулни павилиони – временни преместваеми обекти за търговска дейност” от главния архитект на района Теодор Коларски на 8 ноември 2007 год. “Това е след балотажа, преди предишния кмет Дудуленски да освободи поста”, намекна Диков за бързо финализиране на сделката.

Погнаха кмета на Галеви, научаваме от 24 часа.

Прокуратурата погна кмета на Дупница, избран с подкрепата на бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов. Срещу Атанас Янев е образувано досъдебно производство, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Градоначалникът е обвинен в източване на 70 хил. евро от европрограмата “Леонардо да Винчи”. Според прокуратурата Янев като управител на фирма през 2004 – 2005 год. присвоил парите от програмата. Извършено е било претърсване на офис на фирмата му, иззети са множество документи, компютри, назначават се експертизи и се разпитват свидетели, уточниха от обвинението.

Хайка за Таки, описва Стандарт.

Арест за Христофорос Никос Аманатидис – Таки поиска Върховната касационна прокуратура. Тя го обяви за издирване и издаде европейска заповед за задържането му. Това означава, че Таки може да бъде закопчан във всяка една страна на ЕС. Аманатидис официално е обвинен за организиране на престъпна група. Той е издирван и за наркотрафик. Срещу него имало и възобновено досъдебно производство, заради което е издадена и втора европейска заповед за задържане. Според следователите бандата на боса се занимавала още с кражби и сплашване.

Емел Етем гради 500 м път за 7,6 милиона лева, съобщава Новинар.

Министерството на извънредните ситуации (МИС) се управлява по странен начин. В него не действат определените за всички правила, а има свой вътрешен живот, подчинен на „когато му дойде времето”. Тази култова фраза, изречена от Симеон Сакскобургготски, е много харесвана от ръководството на ведомството. Така например до ден-днешен Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет работи без национална програма, която да посочва поради какви причини, какво и с колко пари се възстановява. Най-странното, което се е случило досега в министерството, е че на община Гърмен тази година са отпуснати 7 671 692 лева, за да изгради път от 500 метра между селата Осеново и Рибново, без ведомството да е оторизирано да се занимава с подобна дейност. Как е станало това, никой не може да отговори. Факт е обаче, че общината е взела тези милиони, за да построи пътна отсечка, равняваща се на половин километър.

Станишев чу и от Барозу това, което не искаше, информира Дневник.

Поисканата от премиера Сергей Станишев среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се състоя в четвъртък, но не преодоля трудностите в комуникацията с Брюксел, от които официална София се оплаква. След едночасовия работен обяд остана впечатлението, че българският министър-председател не е извоювал никакви отстъпки за размразяване на еврофинансирането. След срещата председателят на ЕК, иначе известен с дипломатичността си, коментира: „Въпреки решенията и намеренията не виждаме резултатите, които очакваме“, и добави, че „демонстрацията на политическа воля не означава свършена работа“.

Застрахователно досие за всяка кола, оповестява Дневен Труд.

Ако чукнете автомобила на съседа, когато паркирате пред блока, няма да е нужно да викате КАТ. Двамата ще трябва да попълните протокол, който се представя на застрахователя. Това предвижда проектонаредба на Комисията за финансов надзор, МВР и Гаранционния фонд. Целта на промените е да облекчат шофьорите при настъпване на ПТП, както и работата на КАТ. Предвижда се застрахователите да вкарват всички леки катастрофи в регистър. В него ще постъпват данни и от МВР за тежките произшествия. Така всяка кола ще бъде с досие, което ще може да се ползва при сключване на застраховка “Гражданска отговорност”. Идеята е полицата да е по-евтина за изрядните водачи.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама