НОВИНИ


Три села на бунт заради свлачище на Асеновата крепост

0 4653 02.07.2015
Три села на бунт заради свлачище на Асеновата крепост

Три села се вдигнаха на бунт заради свлачище на Асеновата крепост. Около 100 жители блокираха за малко изхода на Асеновград, скандирайки "Искаме си пътя".


Блокадата продължи 10 минути, като протестиращите заявиха, че не искат да създават проблеми, тъй като е засилен трафикът по това направление. Общо около 300 са постоянно живеещите в тези населени места в Родопите, повечето са възрастни хора, съобщи БНР.

 

Те обясниха, че са затруднени доставките на храни и лекарства, както и достъпът до медицинска помощ, като това са част от проблемите, с които се сблъскват повече от месец жителите на родопските села, заради свлачището под Асеновата крепост, което е погълнало част от пътя към тези населени места.:

 

Колата с продуктите идва до свлачището, от другата страна чака една линейка, която е там в селото, на ръка пренасят всички продукти, за да ги натоварят в линейката, и линейката да снабди хората с ядене - с хляб, олио, брашно, най-необходимите продукти. Това е 21 век, смешно. Няма автобуси, тези, които имат коли, много трудно минават.

 

Единият обходен маршрут, през  местността "Копривките", е прекалено дълъг, особено за жителите на Лясково, а другият път, през Куклен и Руен, се нуждае от частична рехабилитация, която трябва да извърши община Куклен. На практика сега по тях могат да се движат само високопроходими автомобили, казаха протестиращите.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов заяви, че веднага след като експертите на община Асеновград са констатирали щетите от свлачището е обявил частично бедствено положение и е уведомил междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за необходимите средства за справяне с проблема. Комисията обаче не е заседавала повече от три месеца, подчерта Кабаиванов и допълни:

От страна на общината имаме пълна готовност при получаване на средствата да започнат действия по възстановяване на пътя. За всички свлачищни процеси, които са по пътя, сме кандидатствали за два милиона и 250 хиляди лева, а за този район, който е най-проблемен и който причини затварянето на пътя на 31 май, необходимите средства са милион и двеста.

 

Три километра трябва да извървят туристите, които искат да посетят Асеновата крепост заради затворения пътен участък. До един месец община Асеновград е констатирала, че с 20 процента са намалели хората, които проявяват интерес към обекта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама